Aha: dít is dus de reden dat sommige mandarijnen heel droog zijn
Het is altijd weer een verrassing wat je aantreft na het pellen van een mandarijn: de ene keer heb je een hele sappige mandarijn, terwijl je het een andere keer moet doen met een hartstikke droog exemplaar. Hoe kan dat toch? En kun je droge mandarijnen herkennen?
Nu.nl vroeg het aan Ernst Woltering, hoogleraar productfysiologie en productkwaliteit aan de Wageningen University & Research.
Losse schil mandarijnen
Omdat er zoveel verschillende soorten mandarijnen zijn, is het volgens hem lastig om een eensluidend antwoord te geven. Zo heb je bepaalde mandarijnen, zoals de satsuma, die een wat losse schil hebben. “Deze zijn gemakkelijk te pellen en dat willen we graag”, zo vertelt Woltering. “Een losse schil kan ook betekenen dat een mandarijn is uitgedroogd, maar dat hoeft dus niet.”
Veroudering
Iets wat bij uitdroging een belangrijke rol speelt, is rijping, oftewel veroudering: “Dit kan komen doordat ze pas laat bij de consument terechtkomen, maar het kan ook te maken hebben met het moment van oogsten”, zo legt Woltering uit. Boeren wachten liever niet te lang met plukken, want dat betekent een risico op een verloren oogst. “Mandarijnen moeten echter een bepaalde verhouding aan suiker en zuur hebben, voordat ze mogen worden verhandeld. Zolang ze aan de boom hangen, neemt het zoete toe en het zure af,” aldus Woltering.
Lees ook: waarom het gevaarlijk kan zijn om veel sinaasappelsap te drinken
Hoge temperaturen
Wanneer de weersomstandigheden minder gunstig zijn, bijvoorbeeld in een periode met weinig zon, moeten mandarijnen langer aan de boom blijven. Dit kan ervoor zorgen dat de mandarijnen al aardig rijp zijn op het moment dat ze in de winkel liggen. Maar dat is niet de enige reden voor uitdroging; ook een te hoge temperatuur kan hier een rol in spelen. Als mandarijnen te lang op een te hoge temperatuur zijn bewaard, kunnen ze minder sappig zijn. “Meestal worden ze namelijk geoogst als ze groen zijn. Vaak kleuren ze vanzelf oranje, maar soms hebben ze een beetje hulp nodig.”
Hulpmiddelen
Die hulp komt in de vorm van een warme ruimte én ethyleen, een natuurlijk rijpingshormoon. “Ethyleen zorgt ervoor dat het groene chlorofyl wordt afgebroken en oranje pigmenten worden gevormd. Dit proces kan tegelijkertijd een losliggende schil en uitdroging veroorzaken,” aldus Woltering.
Droge mandarijn herkennen
Helaas is het lastig om zelf in te schatten hoe sappig een mandarijn zal zijn. “Mandarijnen met een strakke schil kun je gerust kopen. Als je ze even laat liggen, wordt de schil losser. Maar laat ze niet te lang liggen, dan drogen ze te veel uit.” Zit de schil al erg los in de winkel? Dan is de kans groot dat het vruchtvlees al is uitgedroogd.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | NU.nl
Beeld | iStock