null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Aha: dit is dus de échte reden dat je tanden soms pijn doen als je ijs eet

Sommige mensen zetten zonder blikken of blozen hun tanden in een ijskoud ijsje, maar de meesten van ons krijgen al zere tanden als we er alleen maar aan denken. Die pearly whites hebben het niet zo op kou. Maar waarom doen je tanden eigenlijk pijn als je ijs eet?

Duitse onderzoekers denken nu de echte reden gevonden te hebben waarom de kou tot kiespijn kan leiden: in de cellen van onze tanden zitten eiwitten die niet echt dol zijn op lage temperaturen.

Gevoelig voor koude temperaturen

Zo’n vijftien jaar geleden ontdekten wetenschappers dat een eiwit met de naam TRPC5 extreem gevoelig is voor koude temperaturen. Maar waarom dat zo belangrijk was, wisten ze tot voor kort niet. Nu blijkt dus dat deze eiwitten in de tanden veel betekenen voor de gevoeligheid voor kou. Dat zit zo: TRPC5 is een ionenkanaal. Dat is een eiwit dat werkt als een soort poortje rondom het membraan van de cel, waar de zenuwen liggen.

Dit ionenkanaal zit in een bepaald stukje van onze tanden, tussen het glazuur en de gevoelige binnenkant. Door kou gaat dat poortje open, waardoor de gevoelige binnenkant van de tand geprikkeld wordt. Vooral als je gaatjes in je glazuur hebt, kan dat ervoor zorgen dat je tanden pijn doen als je ijs eet.

Lees ook:

Dit zijn de meest gestelde vragen over mondverzorging (mét de antwoorden van een mondhygiënist)

Onderzoek bij muizen

Om te onderzoeken in hoeverre deze eiwitten echt de boosdoener zijn die ervoor zorgt dat tanden pijn doen bij het eten van ijs, studeerden de wetenschappers dit bij muizen. Muizen mét TRPC5 in hun mond bleken veel meer activiteit van de zenuwcellen (en dus pijn) te hebben als ze een hapje ijs aten, dan muizen donder deze stof.

Minder pijn aan tanden door blokkade

Vervolgens bekenen de onderzoekers naar de zenuwactiviteit wanneer de werking van het eiwit onderdrukt werkt, waarbij de ‘poortjes’ van de cellen dus dicht bleven. En wat bleek? Het eten van ijs zorgt dan voor aanzienlijk minder pijn aan de tanden. Dat is ook de reden dat het bekende middeltje uit grootmoeders tijd – kruidnagelolie – werkt tegen tandpijn. Die olie blokkeert de werking van het TRPC5-eiwit een beetje, waardoor de zenuwen tot rust blijven.

Bron | BBC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden