Aha: dít betekenen de verschillende kleurcodes van het KNMI Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Aha: dít betekenen de verschillende kleurcodes van het KNMI

Of het nu stormt, sneeuwt of heel hard waait: de bekende kleurcodes van het KNMI horen en zien we heel regelmatig. Maar wat betekenen code groen, geel, oranje en rood precies? En waarom worden ze überhaupt afgegeven?

Wij leggen het hier uitgebreid uit.

Wat is het KNMI?

De afkorting KNMI staat voor het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Het KNMI is een wetenschappelijk instituut van de Nederlandse overheid, dat gespecialiseerd is in weerkunde, klimaatwetenschap en seismologie. Ze verzorgen onder andere dagelijkse weersverwachtingen, maar geven bijvoorbeeld ook waarschuwingen als er sprake is van gevaarlijke weersomstandigheden. Dit doen ze aan de hand van verschillende kleurcodes. Ze proberen altijd om zo vroeg mogelijk te waarschuwen, zodat mensen zich kunnen voorbereiden op gevaarlijk weer en de kans op schade en letsel dus zo klein mogelijk is. Hierdoor kan het echter ook af en toe voorkomen dat een waarschuwing uiteindelijk toch niet nodig blijkt te zijn, omdat het weer in de tussentijd is veranderd.

Wat betekenen de verschillende kleurcodes van het KNMI?

Dat het bij code rood niet verstandig is om de weg op te gaan, weet je waarschijnlijk wel. Maar weet je ook echt inhoudelijk wat zo’n kleurcode betekent? Wij zetten de kleurcodes van het KNMI hieronder nog eens op een rijtje:

Code groen: geen bijzonderheden

Zolang het code groen is, hoef je je nergens zorgen om te maken. Deze code betekent dat het verwachte weertype geen aanleiding geeft voor het uitgeven van een waarschuwing. Je hoort 'm dan ook niet zo vaak, want code groen is eigenlijk gewoon ons ‘normaal'.

Code geel: wees alert

Bij deze code moet je toch een beetje alert zijn, omdat er kans is op gevaarlijk weer. Het gaat hierbij om weersituaties die in Nederland vaker voorkomen, maar waarbij het wel aan te raden is om op te letten, vooral als je onderweg bent. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt worden uitgegeven. De zekerheid is minstens zestig procent, dus je hebt dan ongeveer zestig procent kans op

Code oranje: wees voorbereid

Als deze code wordt afgegeven, dan betekent het dat er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer zestig procent of meer is.

Code rood: onderneem actie

Bij code rood is het niet zo verstandig om de weg op te gaan. Code rood is namelijk een weeralarm dat waarschuwt dat er extreem weer op komst is, dat een grote impact op de samenleving kan hebben. De weersituatie kan dan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn.

Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven, voordat het extreme weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn. Hierdoor kan het dus af en toe ook voorkomen dat er code rood wordt gegeven, maar er uiteindelijk geen gevaarlijke weersomstandigheden zijn.

Bron | KNMI

Erandi GodinezGetty Images/Cavan Images RF
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden