MT28 M28 dromen durven doen Beeld Fotografie: Josselin Innemee.
Beeld Fotografie: Josselin Innemee.

PREMIUM

Adje (71): ‘Als íémand het bewijs is dat je nooit te oud bent om je dromen te verwezenlijken, dan ben ik het’

Adje Middelbeek emigreerde in haar eentje naar Umbrië om op een verlaten plek een B&B op te zetten.

“Ik ben niet zo bang aangelegd en heb al mijn hele leven lef getoond. Als een baan me niet beviel, dan was het: hup, door naar de volgende. Maar het lijkt soms alsof andere mensen je willen tegenhouden, omdat je ze confronteert met hun eigen angsten. Toen ik het plan opvatte om op mijn 62ste naar Italië te verhuizen, zei iedereen: ‘Adje, waar begin je aan op jouw leeftijd?’ Maar het was de verwezenlijking van mijn grote droom.”

In Umbrië was ik op mijn plek

“Ik wist altijd al dat ik op een dag naar het buitenland wilde verhuizen. Een echte Nederlander heb ik me nooit gevoeld. In zuidelijke landen en specifiek Umbrië was ik veel meer op mijn plek: de eenvoudige ­manier van leven, de saamhorigheid, het plezier van een dorpsfeest... Je hoort erbij precies zoals je bent. Daar houd ik erg van.”

“Van tevoren wist ik al: als ik naar Umbrië ga, dan wil ik daar een Casa Vacanza opzetten. Het is 42 jaar geleden dat ik ben gescheiden, de kinderen zijn al lang het huis uit en ik vind het prima om alleen te zijn, maar ik geniet er wel heel erg van als er mensen langskomen. In Wezup, waar ik hiervoor woonde, had ik een B&B, galerie en restaurantje. De gesprekken die ik daar voerde met mensen die ik nog maar net had ontmoet en de dierbare vriendschappen die ik daaraan heb overgehouden, waren zo waardevol.”

Moed en doorzettingsvermogen

“Ik ben in Umbrië op zoek gegaan naar een huis dat groot genoeg was voor al mijn wensen. Dat vond ik op een behoorlijk afgelegen plaats, aan het einde van een landweg in een klein dorp. Het vergde behoorlijk wat moed en doorzettingsvermogen om op mijn leeftijd zo’n stap te zetten, want er moest ook nog ingrijpend worden verbouwd. Maar ik heb mijn schouders eronder gezet en nooit een moment getwijfeld aan mijn plan.”

“Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en is Podere del Buongustaio, zoals mijn bedrijf heet, helemaal af. Buiten het appartement en de B&B run ik ook nog een bedrijf dat Wine & Foodreizen organiseert en tijdens de coronatijd, toen alles stillag, heb nóg iets gedaan wat ik altijd al wilde: een kookboek maken met mijn lievelingsrecepten en verhalen van mijn Italiaanse vrienden. Variërend van de wijnbrouwer en truffelzoeker tot de kaasmaker en mijn hulp. Als íémand het bewijs is dat je nooit te oud bent om je dromen te verwezenlijken, dan ben ik het.”

Fleur BaxmeierFotografie: Josselin Innemee.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden