Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen

Mijn verhaal de podcast: ‘Ongelofelijk wat deze vrouwen hebben meegemaakt’

magriet-podcast-landingspagina-1500x650px.jpg

In de nieuwe Margriet podcastserie Mijn Verhaal gaat journalist Marijke Kolk in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Verhalen over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Eén ding staat, nadat de eerste aflevering uitkwam, direct al vast: dit wil je niet missen.

Loesja de Bruin, Online Manager van Margriet, praat ons bij.

Mijn verhaal, de Margriet-lezeres kent het al jaren als een populaire rubriek in het magazine. Waarom moest juist dit een podcast worden?

“Toen we begonnen te brainstormen over een Margriet-podcast, kwamen we al heel snel bij Mijn verhaal uit. Het zijn vaak verhalen waarvan je denkt: wow, dit móét ik lezen. Maar ook verhalen die heel mooi zijn om te beluisteren, om even twintig à dertig minuten helemaal van onder de indruk te zijn.”

Waarom wilde Margriet graag een eigen podcast?

“We zijn dol op pionieren bij Margriet, dat doen we altijd graag. Zo waren we het eerste vrouwenmerk dat spraak-gestuurde content ging maken, waardoor lezeressen bijvoorbeeld hun horoscoop en tips & tricks kunnen opvragen via de Google Assistent op hun telefoon of de Google Home. Dat gaan we binnenkort uitbreiden met onze populaire tarotkaartlegging. Podcasts zijn natuurlijk niet nieuw meer, maar we willen er juist nu graag mee beginnen, leren hoe je het aanpakt en wat wel en niet werkt.”

Aan de eerste cijfers te zien, is het een succes.

“Klopt, op de eerste dag is Mijn verhaal al 572 keer beluisterd via Margriet.nl. Pas een week later, op 26 mei, is de eerste aflevering ook te luisteren op Spotify en bij Apple, dus dan vinden we een nog veel groter publiek. We krijgen ook al heel veel mooie reacties binnen. Daar doen we het uiteindelijk voor.”

Kun je een tipje van de sluier lichten over wat voor verhalen er langskomen in de tien afleveringen die jullie nu aan het maken zijn?

“In de eerste aflevering spreekt Marijke met Annemiek, die tijdens haar dienst op de ambulance kwam aanrijden bij het auto-ongeluk van haar eigen zoon. Volgende week spreekt ze Bregje, die een relatie had met een grote hasjhandelaar. We gaan ook zitten met Claire, die op haar 58e uit de kast kwam als transvrouw, en met Kyra die vluchtte voor haar Iraanse schoonfamilie uit angst haar zoon te verliezen. Stuk voor stuk bijzondere verhalen die je echt wilt horen, onwerkelijk maar toch ook herkenbaar en met een flinke dosis positiviteit. Dit zijn vrouwen zoals jij en ik, heel openhartig verteld en ondervraagd door een hele goede interviewer.”

Jij werkt zelf achter de schermen mee aan de uiteindelijke edit, wat treft je het meest aan de podcast?

“Ik vind het een onwijs mooie journalistieke serie om aan te werken, niet alleen om het concept uit te denken en na te denken over welke verhalen we wilden laten horen. Maar ook de edit zelf: hoe komen deze verhalen het mooist uit de verf? Marijke leverde prachtig materiaal aan en dat ombuigen naar een bijzonder verhaal, daar gaat mijn journalistenhart sneller van kloppen.”

Komen er in de podcast verhalen langs die ook al te lezen zijn geweest in Margriet?

“Nee, in principe niet. Eén van onze verhalen bleek zonder dat we tijdens de opnames doorhadden, ook te verschijnen in ons tijdschrift, maar het is verder helemaal nieuwe content. Natuurlijk wel met een gemene deler met de rubriek in het magazine: normale vrouwen die iets is overkomen, hoe zij daarmee omgaan en hoe ze hun leven weer oppakken. Het zijn verhalen die ontroeren, die je echt raken. In die zin denk ik dat vrouwen van alle leeftijden er graag naar zullen luisteren. Het zijn verhalen waar je zo een boek over zou kunnen schrijven.”

Mijn verhaal – de podcast is tien weken lang elke woensdag te beluisteren op margriet.nl/podcast en via Spotify en Apple. Beluister aflevering 1 met Anniemiek hier:

Tekst | Claudia Witteveen

Ook interessant