Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je accent heftiger wordt wanneer je gedronken hebt

happy-senior-women-drinking-wine-and-laughing-together-at-restaurant.jpg

Je dacht echt dat je je Limburgse/Groningse/Rotterdamse roots achter je had gelaten, maar na een paar drankjes komt dat accent ineens weer naar boven. Herkenbaar? Wij hebben uitgezocht waardoor dat komt.

Het heeft te maken met de cognitieve gebieden in je hersenen. Je aandacht en geheugen worden geregeld in de prefrontale en frontale cortex in je brein, en die verslappen beide wanneer je een aantal drankjes te eel op hebt. Daardoor concentreer je je minder op je spraak, waardoor je natuurlijke accent sneller naar boven komt.

Instincten

Dus alle moeite die je hebt gedaan om jezelf ABN (algemeen beschaafd Nederlands) aan te leren, die vergeten je hersenen op dat moment even. Hetzelfde gebeurt wanneer je net wakker bent of wanneer je boos bent. Je brein gaat op die soort momenten af op zijn eerste instincten en dat is vaak het accent waar je mee bent opgegroeid.

Empathie

Nog een leuk weetje: wanneer je in gesprek bent met mensen die jouw ‘natuurlijke’ accent hebben, komt het jouwe ook weer sneller naar boven. Dat komt doordat mensen zich van nature aanpassen aan hun gesprekspartner. Hoe meer empathie je bezit, hoe sneller je dat doet.

Meer lezen:
Dit is volgens onderzoek het mooiste Nederlandse accent

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Ook interessant