Flow magazine Beeld Fotografie Josh Couch/Unsplash.com
Beeld Fotografie Josh Couch/Unsplash.com

uit flow magazine

Aardig zijn voor jezelf: zó doe je dat

Hoe kun je aardig voor jezelf zijn? Drie tips die het wat makkelijker maken.

Merk het op

Goed en aardig zijn voor jezelf, ofwel zelfcompassie hebben: we zijn er niet altijd goed in. Toch is het makkelijker dan je denkt. Want je weet vast hoe het is om een goede vriendin te zijn, of hoe je iemand kunt troosten. Als het om onszelf gaat, zijn we gek genoeg vaak snoeihard in ons oordeel. Het eerste wat je kunt doen, is opmerken wanneer je jezelf bekritiseert. Doe een stapje terug en sta even stil bij wat je denkt en voelt. Welke gedachten spoken er door je hoofd? Wat zeg je tegen jezelf? En wat voel je daarbij?

Geniet van complimenten

Stel: negen mensen zeggen iets aardigs tegen je en één zegt iets onaardigs. Dan focus je meestal op die ene negatieve opmerking en wuif je alle positieve woorden weg. Als een vriendin je een compliment geeft, geloof je dat dan of denk je dat ze dat alleen zegt omdat ze je vriendin is. Sta het jezelf toe om de positieve opmerkingen van anderen te horen en ze tegen te spreken. Zwak een compliment niet af (‘Ach, het was niks’), maar bedank degene die het tegen je heeft gezegd – en probeer ervan te genieten.

Stop met vergelijken

Van nature ben je geneigd jezelf met anderen te vergelijken, om zo te kunnen bepalen waar je staat op de sociale ladder. Hierbij kijk je eerder omhoog dan omlaag, naar mensen die het nét ietsje beter doen, want die kun je misschien nog inhalen. Maar er zijn altijd mensen net iets mooier, slimmer en creatiever. En als je die hebt ingehaald, dienen zich weer nieuwe mensen aan bij wie je net wat ‘minder’ afsteekt. Zo kom je steeds opnieuw tot de conclusie dat het altijd beter kan. Kortom, je schiet er niks mee op. Kijk eens echt naar jezelf: wat vind ik belangrijk? Waarvan kom ik tot rust? Kun je het vergelijken toch niet laten, laat je dan door anderen inspireren. Daar zit een positievere emotie achter dan competitiedrang.

Deze tips komen uit Flow Weekly (niet meer verkrijgbaar in de webshop).

Tekst: Otje van der Lelij
Fotografie: Josh Couch/Unsplash.com
Bron: Flow Magazine

Otje van der Lelij - Flow MagazineFotografie Josh Couch/Unsplash.com
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden