Aardappelen koken en pureren: dít zijn de meest gemaakte fouten
Een goede maaltijd is volgens veel Nederlanders echt niet compleet zonder gekookte of gepureerde aardappelen. En hoewel je ze waarschijnlijk dagelijks bereidt, zijn er toch bepaalde stappen die vaak misgaan.
We zetten de meest voorkomende fouten bij het koken en pureren van aardappelen voor je op een rij.
Aardappelen koken
Natuurlijk doen we het allemaal op onze eigen manier, maar als je op déze dingen let zouden de aardappelen een stuk lekkerder worden.
1. Kokend of koud water
Veel mensen leggen hun aardappelen meteen in kokend water, want dit gaat - denken ze - sneller dan wanneer je ze eerst in koud water legt. Toch is dit niet de juiste manier. Volgens chef-kok Francesca Sterckx kun je het beste koud water gebruiken. Aan het AD legt zij uit dat als je aardappelen aan kokend water toevoegt, je kans hebt dat de buitenkant van de aardappelen te snel gaar worden, terwijl de kern nog niet is opgewarmd. Door je aardappelen dus altijd in koud water te koken, voorkom je dat de aardappels oneven garen.
2. Ogen van aardappelen niet verwijderen
Het wordt veel vergeten: het verwijderen van de ogen van de aardappelen. En dit is niet alleen omdat het de smaak niet lekkerder maakt, maar er zitten ook schadelijke stoffen in. Denk bijvooreeld aan solanine, een natuurlijke gifstof die ondere andere buikklachten kan veroorzaken.
3. Weinig of juist veel zout
Als je echt smaak aan je aardappelen wilt proeven, is het belangrijk om redelijk wat zout toe te voegen. En nee, niet zoveel dat het smaakt naar de zee, maar wel meer dan een snufje. En let op: Voeg het zout pas toe als het water kookt en niet als het koud is, want dan duurt je kookproces langer.
4. Met of zonder schil
Volgens chef-kok Francesca Sterckx is het het makkelijkste wanneer je de aardappelen schilt voor het koken. Dan zijn de aardappels nog vast en koud waardoor je ze beter kunt schillen. “Leg ze tijdens het schillen ook onder water, zodat ze niet verkleuren zoals een appel.”
5. De aardappelen in kleine of grote stukken snijden
Een keer de aardappel doormidden snijden en ze vervolgens in de pan leggen, werkt het snelste. Maar dit is niet de meest effectieve manier om je aardappelen snel gaar te krijgen. Hoe kleiner de stukken, hoe sneller ze klaar zijn. Dek de aardappels vervolgens af met een pan om het water snel te laten koken.
Aardappelen pureren
De fouten die we bij het koken van aardappelen maken, gelden bijna ook allemaal voor het pureren, want je kookt ze tenslotte bijna op dezelfde manier. Toch zijn er andere stappen los van het koken die ook vaak misgaan bij het pureren van aardappelen. We zetten ze voor je op een rij:
1. De verkeerde aardappel
We kennen redelijk veel soorten aardappelen, maar welke zijn nou het beste voor een lekkere puree? Kies wanneer je in de winkel staat voor de meest bloemige en kruimige aardappelen. Deze bevatten namelijk het meeste zetmeel waardoor je puree niet te plakkerig wordt.
2. Aardappelen stampen met een mixer
Tegenwoordig doen we heel veel voedingsmiddelen in een mixer. Dit is ook logisch, want het is praktisch en snel klaar. Alleen voor een goede aardappelpuree is een mixer niet de goede oplossing. Dit komt, omdat een mixer alle vezels in de aardappel breekt en deze vezels heb je nodig voor de ideale combinatie tussen zacht en kruimig. Een goed advies: gebruik de ouderwetse stamper zoals we hem kennen, dan kan er niks fout gaan!
3. Koude melk in je aardappelpuree
Wanneer je melk toevoegt aan je puree, krijg je een fijnere textuur en een mildere smaak en dat is belangrijk. Het makkelijkst is dan ook om gewoon melk uit de koelkast te pakken en dat erbij te doen. Alleen met koude melk krijg je niet het resultaat dat je zou willen. Je puree stort er namelijk door in en de melk wordt dan over het algemeen minder goed opgenomen in de puree waardoor het ook niet de optimale smaak krijgt.
4. Niet drogen
Na het koken, wil je eigenlijk meteen beginnen met het stampen van de aardappelen om er een puree van te maken. Je vergeet hierbij alleen een belangrijke stap. Droog na het koken de aardappelen eerst een paar minuten. Doe je dat niet, dan wordt je puree erg waterig en dat wil je natuurlijk niet.
Bron | Ambiance.be, Culy.nl