Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom gewoontes aanleren makkelijker is dan afleren

aanleren-margriet.jpg

Het begin van het nieuwe jaar is de periode van goede voornemens. Maar, als je je weleens hebt voorgenomen om te stoppen met roken, minder te snoepen of minder vaak de auto te pakken, dan weet je hoe lastig dit kan zijn. Vaak is het makkelijker om iets nieuws aan te leren dan af te leren. Maar waarom eigenlijk?

Dat heeft alles te maken met patronen in je hersenen.

Verbindingen in de hersenen

Wanneer je iets nieuws leert, wordt er in je hersenen een neurologische verbinding gelegd. Hoe vaker je deze nieuwe activiteit doet, hoe sterker die verbinding wordt. Als je dan wilt stoppen met deze activiteit, zoals snoepen of roken, is dit lastig, omdat de verbinding in je hersenen zo sterk is. Je hersenen kiezen dan de weg van de minste weerstand. Dit is de sterke verbinding die er al is. Door ergens mee te stoppen, zal deze verbinding uiteindelijk slijten. Verdwijnen zal de verbinding alleen niet.

Stoppen met slecht gedrag

Wil jij jezelf iets afleren? Het beste wat je dan kunt doen is jezelf iets nieuws aanleren. In plaats van je te focussen op het stoppen met je slechte gedrag, vervang je dit langzaam voor iets anders. Eet je bijvoorbeeld ongezond? Probeer dan niet te stoppen met snacken, maar meer gezonde voedingsmiddelen in je eetpatroon op te nemen.

Ook kan het helpen om een doel voor ogen te hebben dat je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld meer sporten en gezonder eten? Dan kan het lonend zijn om als doel voor jezelf te stellen dat je mee wilt doen aan een marathon. Dit doel is misschien een beetje groot, maar ook kleine doelen kunnen jou helpen met het behalen van je voornemens.

Het aanleren van een nieuwe gewoonte kost gemiddeld 66 dagen. Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van wat je gewoonte is. Sommige gewoontes pak je makkelijker op dan anderen. Daarbij is jouw eigen houding tegenover je gewoonte ook erg belangrijk. Wanneer jij er al vanuit gaat dat je de gewoonte niet kan aanleren, wordt het al een stuk lastiger om dit te doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | All in peace, New start, Psychologie van succes
Beeld | Getty Images

Margriet 02


Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant