Aan deze kant van het bed kun je het best slapen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan déze kant van het bed kun je het best slapen

Kijk je iedere dag weer uit naar de heerlijke uurtjes die je 's nachts in bed doorbrengt? Snappen we helemaal! Waarschijnlijk heb je ook een kant waar je het liefst ligt. De linkerkant, het dichtst bij de deur of juist de rechterkant, vlakbij het raam. Uit een nieuw Brits onderzoek is gebleken dat er een 'verkeerde kant van het bed’ is. En dat heeft meer invloed op je dan je misschien denkt.

Slaap jij aan de rechterkant van het bed, of liever links?

De beste kant om te slapen

Waarschijnlijk heb je een vaste plek in bed. Maar het schijnt dat de kant waar je slaap invloed heeft op hoe je je voelt als je weer wakker wordt. Uit recent Brits onderzoek kwam naar voren dat mensen die aan de rechterkant slapen, slechter af zijn. En de meerderheid (78 procent) slaapt het liefst elke avond aan dezelfde kant, dus grote kans dat je als rechtsslaper niet af en toe aan die kant ligt.

Mensen die aan de rechterkant slapen hebben een groot voordeel: over het algemeen vallen ze sneller in slaap dan de linksslapers. Maar meteen het slechte nieuws: ze worden ook vaker versuft en vermoeid of zelfs uitgeput wakker. En dat is niet het enige.

Als rechtsslapers wakker zijn, zijn ze minder positief gestemd. 38 procent van de rechtsslapers zegt een goed gevoel voor humor te hebben en 60 procent van de rechtsslapers (tegenover 66 procent van de linksslapers) claimt een het-glas-is-halfvol-persoon te zijn. En waar 46 procent van alle ondervraagden last had van warmte 's nachts, was dit toch iets wat meer voorkwam bij de rechtsslapers (48 tegenover 40 procent).

Slaap is vaak niet goed

Toch betekenen deze onderzoeksresultaten niet dat linksslapers altijd een betere nachtrust hebben, dan rechtsslapers. Sterker nog: de onderzoekers stellen dat het niet zoveel uitmaakt omdat veel van ons moeite hebben met het krijgen van een goede nachtrust. En hetgeen waar de deelnemers het meest last van hebben, is ook nog eens iets waar we niks aan kunnen doen: een partner die snurkt. Maar ook andere factoren kunnen natuurlijk invloed hebben op onze slaap, zoals de overgang.

Bron | Metro UK

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden