Tupperware Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

9x dit wist je nog niet over Tupperware

De luchtdicht afsluitbare bakjes van Tupperware: je hebt er vast eentje in je keukenkast staan. De bakjes zijn ideaal om kliekjes in te bewaren en zorgen voor een georganiseerde koelkast. Hoewel je waarschijnlijk al een hoop weet over Tupperware, ga je je misschien toch verbazen over deze 9 feitjes.

Tupperware bestaat al sinds 1938. Ondanks dat iedereen wel een bakje in zijn of haar keukenkast heeft liggen, worden er sinds vorig jaar maart geen producten meer verkocht in Nederland.

1. Tupperware werd in 1938 uitgevonden door Earl Tupper.

Toen het hoveniersbedrijf van Earl Tupper tijdens de Grote Depressie failliet ging, vond hij werk in een plasticfabriek. Hij was al de uitvinder van de kast, kocht een paar van hun vormmachines en begon thuis te knutselen. De eerste echte commerciële versie van Tupperware ontstond na de Tweede Wereldoorlog, toen DuPont hem vroeg om het gebruik van hun plastic in vredestijd te onderzoeken.

2. Het dekselontwerp is geïnspireerd op een verfblik

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware had geen succes in de winkels

Tupperware had helaas geen succes in de winkels. De gekke sluiting zorgden bij veel klanten voor verwarring. Maar al snel kwam het bedrijf met een oplossing: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder in Detroit

Het idee voor een Tupperwareparty is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. In 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Het Guinness Book of World Records noemde Tupperware een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Een aanvullend feitje: meer dan 100 Tupperware-items van 1946 tot 1958 zijn te zien in het Smithsonian Institution in Washington en het National Museum of American History.

7. Tegenwoordig wordt er over de hele wereld elke 2,5 seconden een Tupperwareparty gehouden

Als je misschien denkt dat Tupperwareparty’s iets van vroeger zijn en nu niet meer worden gegeven, heb je het mis. De ‘feesten’ komen wereldwijd nog steeds voor. Ze zijn dan ook de belangrijkste afzetmarkt voor de verkoop van Tupperware. Alleen al in Frankrijk worden jaarlijks meer dan 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Een Tupperwarefabriek staat in België

In 1961 opende Tupperware Belgium de eerste fabriek van de groep buiten de Verenigde Staten in Erembodegem. In 1965 verhuisde de fabriek naar Aalst, dat het grootste Europese distributiecentrum en het centrum van productontwerp en design in Europa werd. In 2007 werd een nieuwe gemoderniseerde fabriek ingehuldigd.

9. Tupperware bakjes in 25 kleuren

Tupperware is momenteel verkrijgbaar in 25 kleuren en ze hebben een aantal leuke namen: Cool Aqua, Pink Punch, Guacamole, Celery, Caribbean Sea, Frogger, Papaya, Margarita, Rhubarb en Grape Fizz, om er maar een paar te noemen.

Bron | Goodhousekeeping, Volkskrant

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden