Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

9 dingen die je nóóit in de vaatwasser moet doen

vaatwasser-niet-doen.jpg

Als wij ergens blij mee zijn, dan is het wel met onze vaatwasser. Het liefst stoppen we er dan ook van alles in, maar of dit nu zo slim is? Er zijn namelijk een aantal dingen je echt beter met de hand kunt wassen.

1. Emaille pannen

Hoewel er tegenwoordig genoeg emaille pannen zijn die wél in de vaatwasser kunnen, kun je beter voorzichtig zijn. Hoe vaker je ze in de vaatwasser stopt, hoe sneller ze gaan slijten. Aangezien zo’n pan niet bepaald goedkoop is, kun je hem dan ook beter met de hand wassen.

2. Zachte plasticsoorten

Probeer deze regel altijd te volgen: als je er geen hete vloeistoffen in kunt schenken, dan mag het ook zeker niet in de vaatwasser. Let dus goed op met alles wat van plastic is. En was het voor de zekerheid met de hand af.

3. Dure messenset

Als je je messen zo lang mogelijk goed wilt houden, dan is het verstandig om ze uit de buurt van de vaatwasser te houden. De scherpe messen kunnen namelijk ander materiaal van plastic beschadigen in de vaatwasser. Ook kan de hoge temperatuur van het water het metaal van je messen doen krommen.

4. Gietijzeren pannen

Wanneer je een gietijzeren pan voor het eerst gebruikt, moet je er vijf minuten lang plantaardige olie in laten koken. Zo ontstaat er een zwarte laag, die de antiaanbaklaag wordt. Als je de pan vervolgens in de vaatwasser zet, doe je al je werk weer teniet. Je kunt een gietijzeren pan het beste met zoet boenen en daarna afspoelen met warm water.

5. Houten keukengerei

Doe jezelf een plezier en was je houten keukengerei gewoon met de hand af. Het hete water en de hitte van het drogen zijn namelijk funest voor houten materialen. Je spatels kunnen kromtrekken en hun vorm verliezen.

6. Emaille vergiet

Net als met een emaille pan kun je een emaille vergiet ook beter niet in de vaatwasser doen. De hitte en het hete water zorgen er namelijk voor dat het materiaal gaat afbreken. En dat wil je natuurlijk niet hebben.

7. Thermosflessen

Check van tevoren even of je thermosfles vaatwasser-vriendelijk is. Als je twijfelt, kun je het beter niet doen. De vaatwasser kan namelijk de isolatielaag kapotmaken doordat er water tussen gaat zitten. Bovendien kan dit ook nog eens gaan schimmelen. Geen goed idee dus!

8. Snijplanken

Of je snijplank nu van hout is of van plastic: doe ‘m niet in de vaatwasser. Door de warmte verliest de plank z’n glans en vervormt-ie.

9. Antiek servies

Maak nooit de fout om antiek servies in de vaatwasser te doen. Al die goudkleurige versieringen en bloemetjes worden namelijk weggebeten door de hitte en het schoonmaakmiddel. Gewoon met de hand wassen dus!

Bron | CountryLiving |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant