null Beeld

8x waarom het helemaal niet erg is om een Grinch te zijn

Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat niet iedereen kerst de meest fantastische tijd van het jaar vindt. Wanneer je ze vertelt dat jij niet kan wachten tot het januari is, krijg je blikken vol ongeloof toegeworpen. Maar waarom eigenlijk? Je bent gewoon een Grinch, en dat is helemaal niet erg.

Sterker nog, een Grinch zijn – oftewel: kerst niet leuk vinden – brengt allerlei voordelen met zich mee.

1. Wél deaanbiedingen, niet de inkoop-stress

Als een bezetene door de winkelstraten rennen om voor iedereen het perfecte kerstcadeau te vinden? Jou niet gezien. Maar de kortingen die je vlak voor kerst om de oren vliegen, dié komen wel goed van pas, wanneer je toch je wekelijkse boodschappen moet doen.

2. Geenfamilieruzies

De meeste families functioneren niet heel goed als ze ineens, zonder afleiding, twee dagen met elkaar in één huis zitten: chagrijnige opa’s, gillende neefjes en nichtjes, racistische ooms... Dat is vragen om problemen. In plaats van wanhopig de goede vrede proberen te bewaren, nodig jij gewoon helemaal niémand uit en kun je lekker rustig met je favoriete film achterover leunen op de bank. En dan hoor je de dag erna van je zus aan de telefoon wel het laatste, sappige familiedrama (want smullen is het wel).

3. Je hoeft niette liegen

Die neplach opzetten wanneer je wéér een cadeau krijgt waar je eigenlijk niets aan hebt (je weet wel, die fles wijn terwijl je al jaren niet meer drinkt) hoeft niet meer wanneer je kerst lekker een jaartje overslaat. Sterker nog: je kunt gewoon een cadeau voor jezelf kopen waarvan je heel zeker weet dat je het leuk gaat vinden. Een nieuw paar schoenen? Ach, kerstman, dat had je niet hoeven doen!

Lees ook:

Kerst klein vieren? 5x waarom dat misschien zelfs leuker is

4. Je bespaartgeld

Je hoeft geen kerstboom te kopen, geen fortuin uit te geven bij de slager, en geen cadeaus in te slaan. Hoezo, december een dure maand?

5. Geen teleurstellingen

Van alle zoetsappige kerstfilms en -reclames krijg je het idee dat alles mooi, leuk en gezellig moet zijn tijdens kerstmis. Wat je nooit ziet is de stapels afwas, de aangebrande kalkoen, de kat die de kerstballen uit de boom klauwt en de ongemakkelijke typische kerstdinervragen van familie. Eigenlijk kun je tijdens kerst alleen maar teleurgesteld worden, en daar is een hele handige oplossing voor: het lekker niet vieren.

6. Je hoeft niette doen alsof je blij bent

Iedereen is altijd zo geforceerd vrolijk met kerst. We zingen allemaal uit volle borst mee met Mariah Carey (zucht) en zijn maar wát blij om elkaar allemaal te zien. Maar als jij je die dag gewoon een beetje moe, chagrijnig of overweldigd voelt, dan kan dat eigenlijk niet. Als je kerst niet viert, hoef je gelukkig geen lach op je gezicht te toveren, wanneer je daar geen zin in hebt.

7. Je gaatuitgerust het nieuwe jaar in

De meeste mensen

zijn op 1 januari compleet uitgeput van alle feestdagen. Ze beginnen het nieuwe

jaar zonder geld en energie, met een huis vol troep en vijf kilo zwaarder. Jou

niet gezien! Jij gaat liever fris en vol nieuwe plannen het nieuwe jaar in.

8. Heerlijk, dievrije dagen

Waarom zou je die heerlijke vrije dagen van werk willen besteden aan allerlei familieverplichtingen? Jij gebruikt de feestdagen liever om dat boek te lezen dat al weken in je kast ligt, of om eindelijk die muur in de slaapkamer te verven. Dan heb je er tenminste iets aan.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden