PREMIUM
8x dit moet je weten over de airfryer volgens expert Bas Robben
De airfryer is ideaal voor het klaarmaken van snacks, maar daar blijft het niet bij. Je kunt er nog veel meer lekkers in bereiden. Culinair journalist en kookgek Bas Robben deelt vier onverwachte gerechten die je kunt klaarmaken in de airfryer én geeft nog een aantal handige tips.
1. Geroosterde noten
Als je een salade maakt, kunnen pijnboompitten een goede smaaktoevoeging zijn. “Met de airfryer heb je binnen een paar minuten gebakken pijnboompitten. Als je de pijnboompitten in een pan wilt bakken, dan verbranden ze vaak of worden ze net even iets te donker,” legt Bas uit. Maar ook cashewnoten en pinda’s kun je roosteren in de airfryer. Genoeg keuze!
2. Gedroogd fruit en vlees
Bij een airfryer kun je de temperatuur redelijk laag draaien. Hierdoor kun je ‘m ook gebruiken als een droogmachine. “Je kunt bijvoorbeeld gedroogde appel, peer of citrusvruchten in de airfryer klaarmaken. De gedroogde citrusvrucht kun je bijvoorbeeld gebruiken voor in een cocktail.” Verder kun je volgens Bas ook vlees in de airfryer drogen.
3. Hele gerechten
Je kunt in de airfryer dus verschillende losse voedingsmiddelen klaarmaken, maar je kunt ook voor een heel gerecht gaan. Bas: “Je kunt een bakvorm kopen waarin je allerlei verschillende dingen kunt klaarmaken. Zolang de bakvorm maar in de airfryer past, dan is er geen probleem. Je kunt bijvoorbeeld een aardappelgratin maken, maar ook een cake, een appeltaart of muffins.” Maar daar blijft het niet bij. Je kunt in de airfryer ook een hele kip klaarmaken, legt Bas uit. “In de meeste airfryers past dat wel, en het vocht sijpelt goed weg. Het huidje wordt er ook mooi krokant van. Je kunt die kippenhuid bijvoorbeeld in een croutonsalade gebruiken.”
4. Afbakbroodjes
Bak jij je afbakbroodjes nog steeds in de oven? Hartstikke zonde van je tijd! Een standaard oven moet gemiddeld zo’n tien minuten voorverwarmen om op temperatuur te komen om vervolgens de broodjes in circa tien minuten af te bakken. Bas: “Met een airfryer kan het brood direct in de mand zonder voor te verwarmen. Het bakproces duurt zo’n vijf minuten op 180 graden.” Veel sneller dus!
Wat moet je niet in de airfryer klaarmaken?
Een airfryer is dus hartstikke handig, maar let op: je moet ’m wel op de juiste manier gebruiken. Deze fouten kun je daarom het beste vermijden.
- Vet vlees in de airfryer. “Als je dit doet in combinatie met een hoge temperatuur (200 graden) dan kan de airfryer flink gaan roken, omdat het vet verbrandt. Het is niet per se slecht, maar je huis gaat er wel van stinken. Als aanvulling is het daarom goed om je mandje goed te blijven schoonmaken. Als je bijvoorbeeld een product hebt, waarbij veel vet naar beneden sijpelt, dan kan dat vastkoeken aan het mandje. Het vet zal er in de vaatwasser niet af gaan, dus dan moet je echt gaan schrobben.”
- Lichte voedingsmiddelen. “Deze voedingsmiddelen zullen niet blijven liggen in het mandje. Sommige mensen willen bijvoorbeeld granola maken in de airfryer, maar dat weegt niks. De granola gaat dan alle kanten op en daardoor krijg je niet het gewenste resultaat.”
- Hele aardappels in de airfryer. “Als je dat wel doet, wordt de binnenkant heel snel gaar, terwijl de buitenkant dat niet is. Kleine aardappeltjes daarentegen kun je wel in de airfryer klaarmaken. Deze zullen gelijkmatig gaar en bruin worden.”
Verder heeft Bas nog één belangrijke tip. “Een airfryer heeft het woord ‘fryer’ in de naam. Sommige merken adverteren met de airfryer alsof het een vervanger voor de frituurpan is, maar dat is het niet. Je kunt er bijvoorbeeld wel vissticks in maken, maar geen oliebol. Je kunt niet iets wat heel vochtig is in de airfryer klaarmaken. Het werkt niet als een frituurpan, maar als een oven,” aldus Bas.
Bas Robben heeft onlangs zijn boek Masterclass Airfryer uitgebracht. Hierin laat hij in meer dan zestig recepten zien wat je allemaal voor gerechten kunt klaarmaken in de airfryer.