Met deze tips vind je weer motivatie om na je vakantie aan het werk te gaan.
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

8 tips om na je vakantie weer fris aan het werk te gaan

Het einde van de zomervakantie is voor de meeste werkenden in zicht en voor sommigen zit hij er zelfs al op. Die paar weken vrij zijn natuurlijk heerlijk, maar daarna kan de stap om weer aan het werk te gaan behoorlijk groot zijn. Is er een manier om je motivatie terug te vinden, zodat je weer met een frisse blik aan de slag kunt gaan?

Deze acht tips helpen je een beetje vooruit.

1. Begin rustig

Je kent het vast wel: je komt thuis van een heerlijke vakantie, maar met je hoofd lig je nog aan het strand. Toch moet er alweer van alles gebeuren en staat ook het werk weer op je te wachten. Probeer alle taken rustig op te pakken. Op deze manier kom je rustig uit de vakantiemodus. Het is natuurlijk al helemaal fijn wanneer je na thuiskomst niet meteen hoeft te werken, maar helaas is dit soms onvermijdelijk. Probeer er in elk geval voor te zorgen dat je alle (huishoudelijke)taken hebt uitgevoerd voordat je weer aan het werk gaat. Dat zorgt uiteindelijk voor meer rust.

2. Out of office

Deze tip sluit haarfijn aan bij de eerste tip. Is het werkleven weer begonnen? Laat dan je out of office-melding wat langer aan staan. Ondertussen ben je wel gewoon aan het werk, maar gun je jezelf de ruimte om rustig op te starten. Een handige regel die Tijdwinst.com-directeur Björn Deusings geeft aan NU.nl: “Zet voor elke week die je weg bent een dag extra out of office aan. Zorg eerst voor overzicht en plan geen afspraken op je eerste werkdag na de vakantie.”

3. Vind je oude ritme terug

Een tip die zeker niet mag ontbreken is het terugvinden van je oude ritme. Tijdens je vakantie haal je je ritme vaak een beetje overhoop. Denk bijvoorbeeld aan je slaapritme, maar ook aan je eet- en sportritme. Probeer na je vakantie weer op tijd te gaan slapen en ’s ochtends weer vroeg op te staan. Ga daarnaast weer aan de slag met je sport- en eetgewoonten. Zo voel je je na de vakantie een stuk fitter en frisser.

4. Houd je vakantiegevoel nog even vast

Natuurlijk moet je gewoon weer aan het werk, maar probeer je vakantiegevoel nog een beetje vast te houden. Geniet bijvoorbeeld nog even van het warme weer als dat kan. Neem af en toe een pauze, ga lekker in je tuin liggen of zoek andere activiteiten om de vakantie tóch nog wat langer vast te houden.

5. Stel doelen

Loopbaancoach Dennis Beentjes van Mindbrouwerij, legt bij NU.nl uit dat het belangrijk is om doelen te stellen. Doelen zijn namelijk belangrijk voor ons brein. “Als je een stip op de horizon hebt, gaat je creatieve brein z’n werk doen, word je actiever en krijg je als vanzelf weer zin om aan de slag te gaan.”

6. Stel prioriteiten

Naast het stellen van doelen is het ook goed om prioriteiten te stellen. Focus je om te beginnen alleen op de belangrijkste zaken. Hierdoor voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt. Maak een goede en realistisch planning en schrijf ook op welke taken je later gaat uitvoeren.

7. Opgeruimd staat netjes

Tijdens je eerste werkdag is het goed om orde op zaken te stellen. Ruim je werkplek op, zodat je met een opgeruimd gevoel kunt beginnen. Ga daarnaast vast langs je mails en verwijder spam en onbelangrijke cc-mails. Markeer vervolgens alle mails die je wilt beantwoorden nadat je de out of office-melding hebt uitgezet.

8. Zit je op de goede plek?

Is je vakantie voorbij, maar zie je écht als een berg op tegen het werk? Denk dan na of je wel op de goede plek zit. Onderzoek voor jezelf hoe je je voelt en schrijf de gedachten over je werk op tijdens (en na je vakantie). Zo zet je voor jezelf op een rij wat er speelt en kun je beslissen of je daar wat mee gaat doen.

Bron | NU.nl, wetalent.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden