null Beeld

8 regels en tradities waaraan de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zich moeten houden

Ze groeien op in de schijnwerpers: prinses Amalia, Alexia en Ariane. Naast dat het leven als prinses van het Nederlandse Koningshuis een hoop leuke dingen met zich meebrengt, gaat het met de nodige tradities toch iets anders dan dat wij als normale burger gewend zijn. Aan deze acht regels moeten de prinsessen zich houden.

Van fietsen naar school tot verplicht wuiven: dit zijn de voorschriften.

Een publieke aankondiging van de geboorte

Het lijstje met regels en tradities voor de prinsessen begint al bij de geboorte. Bij een pasgeboren prins of prinses doet een troonzittende koning of koningin hier allereerst natuurlijk aangifte van. Vervolgens kondigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de geboorte officieel aan. Daarna wordt in een speciale editie van de Staatscourant het babynieuws bekendgemaakt. Zo werd de oudste dochter Amalia bijvoorbeeld door koning Willem-Alexander aan de media en het publiek getoond en beantwoordde hij vragen.

Naast de aankondiging zijn er ook regels omtrent het hijsen van de vlag. Na de geboorte worden de eerste vlaggen voor de koninklijke baby gehesen. Alle overheidsgebouwen dienen voor één dag een oranje wimpel op te hangen voor de pasgeboren prins of prinses.

Koninklijke titel dragen

Daarnaast is besloten dat de kinderen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima de titels Prinses van Oranje-Nassau, Prinses der Nederlanden en Koninklijke Hoogheid moeten dragen. Dat is vastgesteld in het Koninklijk Besluit op 25 januari 2002. Sinds prinses Beatrix aftrad draagt prinses Amalia als eerste vrouwelijke troonopvolger van haar vader de titel Prinses van Oranje.

Elke prinses wordt gedoopt

Een van de andere regels voor zowel prinsen als prinsessen is dat deze een paar maanden na de geboorte worden gedoopt. Bij deze ceremonie droegen de drie prinsessen alledrie dezelfde jurk. Deze werd als eerst gedragen door prinses Wilhelmina in 1880, opgevolgd door Juliana in 1909, Beatrix in 1938, Marijke in 1947 en Willem-Alexander in 1967.

Verplichte aanwezigheid

Een andere regel is dat de prinsessen ieder jaar aanwezig moeten zijn bij belangrijke persmomenten. Voor de prinsessen was dat eerste verplichte openbare moment het aftreden van prinses Beatrix en het aantreden van hun vader koning Willem-Alexander. Ook zijn ze natuurlijk elk jaar verplicht aanwezig op Koningsdag. Alleen op Prinsjesdag mogen ze thuisblijven.

Verplicht wuiven

Tijdens die verplichte (pers)momenten is het daarnaast de regel dat de prinsessen net als hun vader en moeder naar het publiek zwaaien en wuiven.

Privéleven buiten de publiciteit

Hoewel er verplichte (pers)momenten zijn, proberen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de prinsessen zo veel mogelijk uit de publiciteit te houden tot hun achttiende verjaardag. De prinsessen hebben buiten het paleis altijd beveiliging met zich mee, maar deze mogen niets doorvertellen over afspraken, vriendjes of onhandige acties aan hun ouders.

Lees ook: Verwarde man met scherp voorwerp aangehouden bij school prinsessen

Op de fiets naar school

Alle prinsessen gingen volgens traditie in september van het eerste jaar op hun nieuwe school met de fiets. Alle drie de zussen fietsen vanaf hun huis paleis Huis ten Bosch naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

Oma heet ‘amma’

Het is niet gebruikelijk dat in adellijke kringen een voormalig koningin wordt aangesproken met 'oma'. De prinsessen hebben een goede band met hun oma, prinses Beatrix, en dit is kenmerkend voor de normale opvoeding die Máxima en Willem-Alexander erop na proberen te houden. Naast oma wordt prinses Beatrix door de drie kleindochters ook wel ‘amma’ genoemd. Dit is een verbastering van mama en oma.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | JAN Magazine

Beeld | Brunopress

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden