null Beeld

7x nostalgie uit de jaren 80. Ken jij deze verschijnselen allemaal nog?

Wat?! Verdwijnt de Python uit de Efteling? Nee, gelukkig niet, maar de vaste Eftelingbezoeker zal de attractie wel een tijdje moeten missen. Het 37 jaar oude ‘ijzeren beest’ wordt vervangen door een nieuwere variant. Gelukkig krijgen de echte fans, sinds de ontmanteling afgelopen donderdag van start is gegaan, de kans om een stukje van de achtbaan te kopen.

Het nieuws over het neerhalen van de (eerste) Python geeft ons een nostalgisch gevoel, een goed moment voor een rondje ‘feest der herkenning’ zo in het weekend. Welke dingen van pak ’m beet 37 jaar geleden kun jij je allemaal nog herinneren?

Comeback van het casettebandje?

Het casettebandje begon in de jaren 80 eigenlijk al aan populariteit te verliezen. De cd deed zijn intrede en veroverde binnen no-time de muziekmarkt. Toch liepen we in die tijd nog wel trots met onze walkman over straat. En wie weet, krijgt het casettebandje, na de opmars van vinyl, ook een rentree.

Wel even wennen, zo’n magnetron

Dankzij de introductie van de magnetron kwam er iets revolutionairs in de keuken te staan. Met de komst van de microgolven kwamen ook de eerste bezorgde vragen over kankerverwekkende deeltjes in het eten. Twijfels of niet, de supersnelle opwarmbron is wel een ‘stayer’ gebleven in menig huishouden.

De VHS, niet te vergeten

Wilde je een film kijken, dan stopte je in de jaren 80 een videoband in dat grote gapende gat onder de televisie. Kun je je dat geluid van de videospeler op het moment dat-ie de band inslikt ook nog zo goed herinneren?

De trendsetters van toen

Natuurlijk waren er in de jaren 80 ook trendsetters, wat dacht je van Madonna? Het was niet alleen de muziek, maar ook haar kledingstijl waar veel jonge vrouwen en meisjes mee wegliepen. Wie was er geen fan van haar (looks)?

Mannen met een matje

Trendsetters op het gebied van kapsels waren toen vooral al die mannen met een (pittig of kittig?) matje in hun nek. Of dat een mode is die ooit nog terugkeert...

Big, bigger, blazer

O ja, die enorme schoudervullingen in de jasjes en blazers. Tegenwoordig knippen we ze eruit, maar toen waren deze kussentjes hét mode-statement onder de vrouwelijke populatie. Hoe groter de schoudervullingen, hoe meer status. Eventueel kon je het effect nog versterken met je coupe, die dankzij een halve bus lak ook erg veel volume had. Bij deze zakelijke manier van kleden kwam toen al de schoen met de puntige neus in de mode. Die lijkt sindsdien steeds weer opnieuw een opmars te maken.

Dr. Martens liepen als een trein

Nog een fashion-item dat een ware comeback heeft gemaakt (of volgens sommigen nooit ‘uit’ is geweest): de stevige veterschoenen of kistjes van Dr. Martens. Universeel, geschikt voor jong en oud, man en vrouw. Vroeger (eind jaren 70 en begin jaren 80) vooral gedragen door hippe punkers. Nu populair bij iedereen.

De lijst van nostalgische momenten en fenomenen is natuurlijk eindeloos. Lees hieronder vooral ook andere artikelen over deze goede oude tijd!

Bronnen | volkskrant.nl, telegraaf.nl, metronieuws.nl

Beeld | iStock

Lees ook

Te leuk: zo klinken Katy Perry, Justin Bieber en Ariana Grande in de jaren 80

Ken je deze nog: dit zijn die fijne hits uit de jaren 80!

Nostalgie: 9x reclames uit de jaren 80

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bekijk ook

Even terug naar de jaren 80 met een glitterlakje op je nagels? Zo verwijder je het weer!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden