Margriet logo
Vanaf 21 september kunnen we de mokken met chocolademelk en gekleurde blaadjes op straat weer begroeten. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7 redenen waarom we uitkijken naar de herfst

Hoewel het tropisch warm is, staat de herfst echt weer voor de deur. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Na een snikhete zomer kun je misschien al wel uitkijken naar het najaar. We geven je zeven redenen om nú al zin te krijgen in de herfst.

Wat dacht je van al die heerlijke stoofpotjes en gezellige boswandelingen met de kleinkinderen?

1. Koeler weer

Deze zomer krijg je de ene na de andere hittegolf over je heen. Als je lekker vrij bent, kun je naar het strand. Maar de zomer gaat ook gepaard met veel zweten en slapeloze nachten. Daarom is een koel briesje waarschijnlijk erg welkom. Door dat beetje verfrissing zul je wellicht een stuk lekkerder kunnen slapen.

2. De bossen zijn op hun mooist

In de herfst zijn de bossen misschien wel het allermooist. Alle blaadjes verkleuren in allerlei schakeringen geel, oranje, rood en bruin. Beukennootjes en kastanjes vallen frivool naar beneden. In de bomen zie je eekhoorns vluchtig wegschieten. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een fijne wandeling in het bos. Daar kom je waarschijnlijk helemaal tot rust en kun je alle schoonheid van onze flora en fauna van dichtbij beleven. Bij de Oostvaardersplassen kun je aan het begin van de herfst ook de bronst meemaken. Dan gaan edelherten op zoek naar de liefde. De mannetjes gaan burlen (vrouwtjes lokken met hun lokroep) en strijden om een geliefde te vinden. Bij Staatsbosbeheer kun je dit indrukwekkende tafereel wandelend over de bosrijke Veluwe meemaken.

3. Knusheid in huis

Als de zon niet meer zo fel aan de hemel staat, gaan we de gezelligheid massaal weer binnenshuis opzoeken. Dat betekent dat je de kaarsen ook weer tevoorschijn kunnen toveren. Dat maakt het hartstikke gezellig (en romantisch) in huis. En als je kiest voor een geurkaars met kaneel, zal er zich een zalige herfstgeur door je woonkamer heen verspreiden. Ook kun je leuke bordspelletjes doen met je kleinkinderen. Dan is het extra knus als je de gure wind op de achtergrond hoort loeien en de regendruppels op het raam kletteren.

4. Je kunt de teugels laten vieren

De één scheert zich elke dag, de ander af en toe en de ander nooit. Dat ligt helemaal aan je persoonlijke voorkeur. Maar als je scheren veel gedoe vindt, is het tijdens de herfst wel extra makkelijk om dit eens over te slaan. Het kan toch veel extra tijd kosten om je benen, oksels en bikinilijn te scheren. Je houdt dus tijd over en je kunt ook gedag zeggen tegen scheerwondjes. In de herfst kun je je ‘vachtje’ makkelijk laten staan. Niemand die het ziet.

5. De tuin klaart op

Je planten zullen blij zijn als er weer eens regelmatig een plensbui over ons land trekt. In de zomer wordt het gras vaak ontzettend dor. Waar veel bloemen in de lente tevoorschijn komen, drogen ze in de zomer vaak uit. Als de herfst begint, is de grond ook nog een beetje warm. De periodes van ellenlange droogte liggen achter ons. Dat is het ideale moment om te gaan planten. Veel mensen wachten tot aan het voorjaar met planten, maar als je in de herfst begint, zullen de planten een fikse voorsprong hebben. Ook zullen ze nog mooier bloeien dan wanneer je in het voorjaar start.

6. Heerlijke herfstgerechten en dranken

Als het herfst wordt, komen de dikke wollen truien en warme vesten weer tevoorschijn. In de zomer kan het best ‘naakt’ voelen om weinig kleren te dragen. In de herfst kan dat een stuk relaxter voelen, omdat niet alles dan meteen zo zichtbaar is. Het kan dan ook een stuk makkelijker zijn om je wat meer te laten gaan met eten en drinken dan in de zomer. En juist in de herfst zijn er zoveel lekkere dingen om van te genieten. Een kop warme chocolademelk met warme appeltaart voor bij de open haard. Stoofpotjes, draadjesvlees, stamppot en stoofperen: al dit lekkers kan weer op tafel.

7. Beste seizoen voor de mode

De septemberedities van modebladen zijn niet voor niks dikker in september: er speelt veel meer op modegebied. Waar je in de zomer door de hitte vaak niet veel meer kunt dragen dan een niemendalletje, kun je tijdens de herfst echt uitpakken. Er zijn veel meer mogelijkheden om stijlvol voor de dag te komen. De leuke leren jasjes en mooie laarzen kunnen weer uit de kast getrokken. En toch hoef je nog niet altijd meteen een dikke trui aan, want de grillige winter wacht nog even op ons. Je kunt nu vaak die lekkere tussenjas aan die vanaf de prille lente heeft gewacht om weer samen met jou te kunnen schitteren op straat.

Bron | Fem Fem, Daily Mail, Ouders enzo, Staatsbosbeheer

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden