null Beeld

7 redenen waarom je nooit schoenen in huis moet dragen

In heel veel landen is het de normaalste zaak van de wereld om bij binnenkomst je schoenen uit te trekken. Maar in Nederland zijn we hier niet zo strikt in. Best zonde, want er zijn heel wat goede redenen om dit wél te doen.

Wij sommen de belangrijkste argumenten voor je op.

1. Het is slecht voor je vloer

Als je zuinig bent op je vloer, is het verstandig om je schoenen bij de deur te laten staan. Het zijn namelijk niet alleen hakken die slecht zijn voor een houten vloer of voor laminaat, ook ‘normale’ schoenen en schoenzolen met een profiel kunnen lelijke putjes en krassen veroorzaken. De steentjes die onopgemerkt onder je zool blijven plakken maken je vloer (en trouwens ook je tapijt) er niet mooier op. Draag dus binnenshuis liever sokken of slippers.

2. Je draagt giftige stoffen met je mee

Je zou het misschien niet verwachten, maar je schoenen brengen allerlei (potentieel) giftige stoffen mee naar binnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van al die chemische goedjes waarmee grasvelden en asfalt worden behandeld? Dit zijn stoffen die op den duur kanker kunnen veroorzaken en die tijdens het lopen door je hele huis worden verspreid. Lekker buiten laten dus!

3. Én een hele hoop vuiligheid

Natuurlijk is niet alles wat je meeneemt giftig. Toch is het ook niet echt smakelijk om te bedenken wat er allemaal op de vloer terechtkomt. Zeker niet als daar geregeld (klein)kinderen rondkruipen. Reden genoeg om iedereen bij binnenkomst te vragen zijn schoenen uit te doen. Zo blijft al het vuil lekker buitenshuis en hoef je ook minder vaak schoon te maken. Vergeet alleen niet om de deurmat wél met regelmaat te stofzuigen.

4. Plus natuurlijk bacteriën

Naast vuil van buiten blijven er ook een hoop bacteriën aan je zolen plakken. Als je bijvoorbeeld naar een openbaar toilet bent geweest, is de kans groot dat je bij thuiskomst de E. colibacterie over de vloer verspreidt. En dat is iets wat je écht niet wilt.

5. Het is slecht voor je voeten

Hoewel het niet verstandig is om buiten zonder schoenen te lopen, is het binnenshuis een ander verhaal. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je houding en balans verbeteren als je zo nu en dan op blote voeten rondloopt. Daarnaast verkleint blootvoets rondlopen de kans op platvoeten bij kinderen.

6. Het zorgt alleen maar voor meer rommel

Uiteindelijk gaan je schoenen een keertje uit en belanden ze ergens bij de bank of in de slaapkamer. Die uitgetrapte schoenen staan natuurlijk allesbehalve opgeruimd. Het is een kleine moeite om ze gewoon bij de deur uit te doen en op te bergen in een schoenenkastje.

7. Je kunt lekker relaxen

Zeg nou zelf: wat is er nu lekkerder dan na een lange dag eindelijk die schoenen uit? Niets toch? Wanneer je je schoenen uittrekt, vertel je je brein (onbewust) dat de dag erop zit en het tijd is om lekker te relaxen.

Bron | countryliving.com

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden