Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

7 makkelijke manieren om groener te leven

groener-leven.jpg

– in samenwerking met Nuon – 

Groener leven is al lang niet meer suf en saai. In tegendeel, het is juist hip om een bijdrage te leveren aan een gezonde en duurzame wereld. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Met een paar simpele handelingen maak jij de wereld al een stukje groener.

Energieverbruik verlagen

Een populaire en makkelijke manier om bij te dragen aan een groenere wereld is door spaarzaam om te gaan met energie. De verwarming een graadje lager zetten, stekkers uit de stopcontacten halen als je de apparaten niet gebruikt en minder lang douchen zijn daar voorbeelden van. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. En bovendien scheelt het je ook nog eens geld, want let maar eens op wat het doet met je energierekening. Dat heb je maar weer verdiend!

Kies voor biologisch

Voor je eigen gezondheid, maar ook voor de planeet kun je het best kiezen voor biologische voedingsmiddelen. In de productie van biologische gewassen worden namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en wordt de grond niet onnodig uitgeput. Biologische producten vind je tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt, en ga anders naar de Natuurwinkel of de EkoPlaza. Nog leuker – en ook duurzaam –  is om zelf je eigen groente en fruit te verbouwen. Vaak ook nog veel lekkerder.

Maak zo weinig mogelijk afval

Probeer zoveel mogelijk producten te kopen zonder een verpakking. De grote hoeveelheid wegwerpverpakkingen zorgen voor een berg afval die schadelijk is voor mens, dier en milieu. Misschien heb je toevallig de Amerikaanse documentaire Bag It: Is Your Life Too Plastic gezien waarin de effecten van het gebruik van plastic op het milieu en land wordt onderzocht. Plastic wordt namelijk niet afgebroken door de natuur en vormt daarom een grote bedreiging voor onze natuur.

Groene kleding shoppen

Wil je zo groen mogelijk leven, dan kun je ook overwegen om  biologisch en eerlijk geproduceerde kleding te kopen. Tegenwoordig vind je steeds meer merken die kleding produceren die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Een paar leuke webshops waar je duurzame kleding kunt kopen: hetgroenewarenhuis.nl, watmooi.nl, todayisagoodday.be, ecogoodies.nl (verzameling van de beste eco webshops).

Kies voor duurzame energie

Met een spaarrente onder de 1% wordt beleggen in zonnepanelen een wel heel aantrekkelijke investering. Gaat het investeren in zelf duurzame energie-opwekken nog een stapje te ver. Ook een makkelijke manier om een steentje bij te dragen aan het milieu is het overschakelen op groene stroom uit eigen land, bijvoorbeeld via Nuon. Meer weten over groene stroom via Nuon? 

Duurzaam reizen

Door de auto te laten staan en wat vaker de fiets te pakken, ben je al duurzamer aan het reizen. Ook door te reizen met bus en trein denk je al goed aan het milieu. De auto en het vliegtuig zijn daarentegen het meest belastend voor het milieu. Reis je met het vliegtuig, dan kun je toch nog een beetje aan het milieu denken door een GreenSeat te boeken om zo de CO2-uitstoot van je ries te compenseren. De extra bijdrage gaat naar de duurzame energieprojecten en je geeft huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Dit zorgt weer voor minder CO2, en een verbetering van de leefomstandigheden voor lokale families. Goed voor mens en klimaat!

Kledingruilbeurzen

Als je niet veel budget hebt voor nieuwe kleding, kun je ook eens denken aan kledingruilbeurzen. Soms worden er kledingstukken aangeboden die nauwelijks of nooit gedragen worden. Dit recycleproces is niet alleen duurzamer, maar ook efficiënt als je niet veel te besteden hebt. Ook kun je samen met vrienden een kledingruilavond organiseren. Misschien wel veel gezelliger ook!

Ook interessant