6x waarom je beter géén tv in je slaapkamer kunt hebben Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

6x waarom je beter géén tv in je slaapkamer kunt hebben

Wanneer je na een lange dag eindelijk in bed beland, is er bijna niks fijner dan even de tv op je slaapkamer aan te zetten en te kijken naar je favoriete serie of film. Maar hoe ontspannend dit ook is, er liggen ook negatieve gezondheidseffecten op de loer waardoor je misschien je tv beter uit je slaapkamer kunt halen.

We zetten de belangrijkste redenen voor je op een rij.

1. Verstoring van je biologische klok

Blauw licht - op welk scherm dan ook - is onze grootste vijand in bed. In de avond zodra het donkerder wordt, maakt ons lichaam melatonine aan zodat we weten dat we later gaan slapen. Door op onze telefoon te scrollen en te worden blootgesteld aan het blauwwitte licht, worden we wakker gehouden. De productie van melatonine wordt onderdrukt waardoor we moeilijk in slaap kunnen vallen.

2. Het activeert je brein

Wanneer jij vanuit je bed tv aan het kijken bent, kan dat erg ontspannend zijn. Maar wat we niet doorhebben, is dat ons brein daardoor wordt geactiveerd. De prikkels van de tv activeren namelijk onze hersenen, waardoor ze werkzaam blijven. Hierdoor krijg je minder snel een slaperig gevoel.

3. Je krijgt sneller een onregelmatig slaappatroon

Wanneer je helemaal in je favoriete serie zit, is de verleiding heel groot om daarna toch even nog een aflevering te kijken. Ook al had je met jezelf afgesproken om te gaan slapen. In plaats van tien uur slaap je dan om 12 uur terwijl je volgende dag weer vroeg op moet. Deze verleiding is er natuurlijk ook als je in de woonkamer naar een serie kijkt, alleen in bed is de kans groter dat je het ook echt doet, omdat je toch al in bed ligt.

4. Je brein herkent de slaapkamer niet meer

Je brein associeert de slaapkamer normaal gesproken met slapen. Dankzij dit mechanisme is het makkelijker om snel in slaap te vallen, wanneer je in je bed ligt. Alleen wanneer jij telkens tv gaat kijken voor het slapen gaan, verschuift deze associatie naar je favoriete series of programma’s. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

5. Je nachtrust wordt onderbroken

In slaap vallen voor de tv is ons waarschijnlijk allemaal wel eens overkomen. Meestal schrik je na een aantal uur wakker en besef je je dat je toch het bij die ene aflevering van je serie had moeten laten. Alleen het gevolg van het telkens wakker worden en weer verder slapen, is dat je slaap onrustig en gefragmenteerd wordt. Vooral in het eerste en vooral belangrijke deel van je slaap is het erg belangrijk om goed te slapen. In deze fase zit je namelijk tussen de waak- en slaaptoestand, wat betekent dat je nog makkelijk wakker kan worden. Als dit de hele nacht doorgaat, kom je niet in diepe slaap.

6. Het zorgt voor een slechte slaaphouding

Als je liggend vanuit je bed naar de tv kijkt, is dat niet een goede houding voor de soepelheid van je ledematen en de bloedsomloop. Je ligt namelijk in een houding waarin je weinig tot niet beweegt en daarmee is dat niet bevordelijk voor de komende slaap. Tijdens de ongestoorde slaap beweeg je daarentegen vrij veel om het lichaam in conditie te houden.

Bron | GezondNu, Slaapkamer-inrichting

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden