null Beeld

6 verzekeringen die je eigenlijk niet nodig hebt

Een telefoonverzekering, een fietsverzekering, een annuleringsverzekering. Je kunt je tegenwoordig tegen bijna elk risico indekken. Maar zijn al die verzekeringen eigenlijk wel nodig? Nee dus! Deze zes nutteloze verzekeringen zijn zonde van je geld. Op nummer 1: de huisdierenverzekering.

Aan sommige verzekeringen ontkom je niet. Zo heb je verplichte verzekeringen, zoals de ziektekosten-, auto- en opstalverzekering voor een eigen woning. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar toch erg handig om te hebben, zoals de aansprakelijkheids- en inboedelverzekering. Je hoeft ze niet af te sluiten, maar als je ze niet hebt, kan het je heel veel geld kosten wanneer het een keertje misgaat.

Nutteloze verzekeringen

Maar er bestaan ook verzekeringen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Plusonline zette zes nutteloze verzekeringen op een rij.

Huisdierenverzekering

De kosten voor een ziek (huis)dier kunnen behoorlijk oplopen. Een huisdierenverzekering lijkt daarom een goed idee. In werkelijkheid vergoeden de meeste bijna niets, meldt Plusonline. Zo worden veel ingrepen, zoals inentingen en sterilisatie, niet of maar deels vergoed. Vaak moet je ook nog twintig procent van de kosten zelf ophoesten. Heb je een oude kat of hond? Vergeet het maar, je kunt alleen een huisdier jonger dan zeven jaar verzekeren. Ga je met je huisdier op vakantie? Dan moet je een aparte dekking nemen. En áls er dan iets gebeurt met je huisdier, bemoeit de verzekeraar zich ook met de behandeling van je beste vriend, want die moet natuurlijk zo goedkoop mogelijk. Kortom, zo adviseert Plusonline: houd het geld liever in je eigen zak en zorg gewoon goed voor je huisdier.

Telefoonverzekering

Met een telefoonverzekering ben je verzekerd tegen schade en diefstal van je mobieltje. Opmerkelijk is dat je deze verzekering meestal alleen kunt afsluiten als je je telefoon koopt, dus als je nog recht hebt op de fabrieksgarantie. Het is best duur (gemiddeld € 60 per jaar) en je moet ook nog eigen risico betalen. Wissel je je telefoon in voor een duurder exemplaar? Dan krijg je niet méér uitbetaald. Als je telefoon kapot is, kan het ook heel lang duren voordat-ie is gerepareerd – er wordt zelden een snelle afhandeling beloofd. Kortom, meestal geldverspilling.

PC- of laptopverzekering

Hiervoor geldt min of meer hetzelfde als voor de telefoonverzekering. Extra nadeel is dat je met de jaren steeds minder geld terugkrijgt: in het derde jaar krijg je meestal nog maar de helft van het verzekerde bedrag uitgekeerd. Het is ook vaak moeilijk om aan te tonen dat het niet je eigen schuld is dat je computer of laptop is kapotgegaan. Volgens Plusonline is de kans klein dat je het bedrag terugkrijgt waar je recht op hebt.

Fietsverzekering

Deze verzekering heeft dezelfde nadelen als de laptop- en telefoonverzekering. In grote steden, waar vaker fietsen worden gestolen, betaal je bovendien veel meer voor een fietsverzekering dan bijvoorbeeld in een dorp ergens in Limburg. De premie kan bijna twee keer zo hoog zijn!

Extra garantie

Volgens winkeliers heb je geen recht meer op vergoeding zodra de garantietermijn van een product is verstreken. Ze proberen je daarom 'extra garantie' te verkopen. Maar wat winkeliers zeggen over die garantie klopt helemaal niet! Als je een wasmachine koopt, mag je ervan uitgaan dat deze zo'n acht jaar meegaat. Als hij veel eerder stukgaat dan je redelijkerwijs zou mogen verwachten, dan kun je je beroepen op het zogeheten conformiteitsbeginsel. Je kunt de reparatiekosten dan deels of zelfs helemaal vergoed krijgen. Dit consumentenrecht is wettelijk bepaald. Trap dus niet in de verkooptruc van 'extra garantie'.

Annuleringsverzekering

Als je een vakantie boekt, kan een annuleringsverzekering een veilig gevoel geven. Je weet tenslotte maar nooit wat er allemaal kan gebeuren. Helaas vallen heel veel noodgevallen buiten de dekking. Als je bijvoorbeeld ernstig ziek was op het moment dat je de reis boekte, maar dit pas later ontdekte (zoals bij kanker nogal eens gebeurt) dan kun je naar je geld fluiten. Je krijgt ook alleen geld terug als er iets met jou of je familie gebeurt. Als je niet meer op reis kunt, omdat bijvoorbeeld je beste vriendin is overleden, heb je pech.

Soms kan een annuleringsverzekering wél verstandig zijn, bijvoorbeeld als je lang hebt gespaard voor een dure reis. Het advies is dan om een verzekering te nemen met een hoge dekking.

Veel extra dekkingen ook overbodig

Veel verzekeringen bieden vaak ook nog extra dekkingen. Volgens Plusonline zijn een groot aantal overbodig – vandaar dat ze ook niet in het standaardpakket zitten. Voorbeelden zijn de 'no-claimbeschermer' van de autoverzekering, de 'terrorismedreiging' van de reisverzekering en de 'buitenshuisdekking' van de inboedelverzekering.

Bron | Plusonline, iStock (foto)

Lees ook

Dit is de gevaarlijkste plek om je telefoon op te laden

Waarom je deze apps per direct van je telefoon moet verwijderen

Zorgeloos op vakantie: dit moet je weten over verzekeringen

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden