Margriet logo
null Beeld

6 dingen die je nu kunt doen om stof in huis geen kans te geven

Fijn hoor, de zon die voorzichtig weer wat vaker naar binnen schijnt. Helaas zie je daardoor ineens ook hoe stoffig het in huis is. Om straks bij een stralend zonnetje niet meteen in de grote voorjaarsschoonmaak-stress te schieten, gebruik je nu alvast deze zes tips om stof in huis geen kans te geven.

Houd deuren en ramen gesloten

Natuurlijk, het is heerlijk om deuren en ramen open te gooien zodra het zonnetje schijnt. Maar dat zorgt er helaas ook voor dat stof en vuil van buiten bij elk zuchtje wind zo je woonkamer in worden geblazen. Houd ze, als je de boel echt stofvrij wilt houden, daarom dus toch maar zo veel mogelijk dicht.

Was je beddengoed

Het bed op tijd verschonen is eigenlijk altijd een goed idee. Tussen de lakens hoopt zich vanzelf stof op. Niet zo gek als je bedenkt dat stof voor een flink deel uit dode huidcellen bestaat. En waar vind je die het meest? Precies... Lees hier hoe vaak je je beddengoed eigenlijk hoort te wassen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Stofzuigen: de naam zegt het al

Het heet niet voor niets een stofzuiger. Nog altijd vangt dit betrouwbare huishoudapparaat een heel groot deel van de stofdeeltjes op die op de grond belanden. Heb je tapijt en vloerkleden in huis? Probeer die dan in elk geval twee keer per week te stofzuigen.

Nat afstoffen en dweilen

Water is de grootste vijand van stof. Dweil dus met regelmaat de vloer en neem het keukenblad, de tafel en de vensterbanken ook geregeld af met een nat doekje. Hoewel een stofwisser voor dit klusje lijkt te zijn gemaakt, verplaatst die soms meer stof dan hij opneemt. Ook een nat microvezeldoekje doet vaak net iets meer dan een droog exemplaar.

Houd gestoffeerde meubels fris

Gestoffeerde banken en stoelen. Ze zitten geweldig, maar ze houden toch een hoop stof vast... En dat is niet het enige: ze produceren het ook. Maak stoffen banken, stoelen en andere zitjes dus, afhankelijk van het materiaal, geregeld goed schoon met een natte doek of met de stofzuiger. Ligt je comfortabele bank vol leuke losse kussentjes? Ook die houden een heleboel stof vast. Was die zachte schatjes dus geregeld of klop ze buiten goed uit.

Opruimen is stof ruimen

Maar hoe je het ook wendt of keert, de grootste stofverzamelaars in huis zijn spullen. Losse spullen die overal op of onder liggen en daar lekker stof aantrekken. Wanneer je om stapels boeken, kleding, kranten en andere prullaria heen schoonmaakt, blijft er automatisch een hele hoop van liggen. Maak opruimen dus een onderdeel van het schoonmaken en je hebt meteen stukken minder stof.

Bron| popsugar.com.au

Beeld| iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden