We geven je vijf tips om veilig door de regen te fietsen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5x zo fiets je veilig in de regen

Met je stalen ros de regen trotseren kan soms best een uitdaging zijn. De spetters vliegen razendsnel in je gezicht en de wegen zijn spekglad. We geven je vijf tips om veilig door de regen te fietsen.

En dan kun je aan meer denken dan alleen een regenjack aantrekken.

1. Maak jezelf zichtbaar voor anderen

Als je zelf weleens in de auto zit, merk je dat je zicht minder wordt tijdens een flinke plensbui. Daarom is het belangrijk dat je voldoende zichtbaar bent als je zelf op je fiets stapt. Auto’s razen vaak in rap tempo de weg over, ook als het regent. Zorg daarom voor regenkleding waar reflecterende stukken op zitten. Je kunt ook een veiligheidshesje aantrekken dat goed reflecteert of felle fietslampjes aan je stuur bevestigen. Zo kunnen automobilisten en andere weggebruikers je op tijd aan zien komen tijdens het fietsen.

2. Pas op met bochten

Fietsen door de regen is sowieso al een uitdaging, maar in bochten is het helemaal oppassen geblazen. Je fietsbanden komen met een kleiner deel in contact met de grond dan wanneer je rechtdoor fietst. Hierdoor wordt de grip op de weg minder. Als je een scherpe bocht maakt als het spekglad is, loop je het risico dat je valt met je fiets. Daarom is het handig om putdeksels, kasseien en wegmarkering zoveel mogelijk te vermijden. Deze zijn vaak zó glad als het regent, dat je onderuit kunt gaan.

3. Zet je zadel lager

Zet je zadel iets lager voordat je een plensbui ingaat. Op die manier wordt het makkelijk om met je voeten de grond te raken. Dat zorgt ervoor dat je waarschijnlijk minder snel een ongeluk zult krijgen. Het is wel belangrijk om de stand van je zadel later wel weer terug te schroeven, want anders blijf je fietsen in een verkeerde hoek die niet prettig is voor je lichaam.

4. Laat je paraplu thuis (of in je tas)

Een paraplu is hartstikke fijn om droog te blijven tijdens een regenachtige wandeling. Maar tijdens een fietstocht is het minder handig. Je kunt minder goed op de weg letten en bij een windvlaag word je zó van je sokken geblazen. Het is belangrijk om allebei je handen aan het sturen te houden. Die stabiliteit heb je nodig om veilig over de weg te fietsen in de regen. Als alternatief kun je wel een hoofddeksel dragen dat je tegen de regen beschermt.

5. Remmen

Remmen zijn van essentieel belang om veilig op je bestemming te komen. Helemaal als het regent. Dan moet je éxtra goed opletten dat je remmen voldoende functioneren. Als het regent kan de remweg iets langer duren dan als het droog is. Als je tijdens de regen in de problemen komt, moet je meteen (veilig) op de rem kunnen trappen. Als je fiets remblokken heeft, kun je deze het beste een keer in de zoveel tijd laten controleren.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Fietsersbond, Fietssport

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden