Margriet logo
Jezelf opwarmen zonder kachel: zo doe je dat. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5x zo blijf je warm zonder kachel of verwarming

Als het fris is kun je de verwarming hoger zetten, maar een warme trui aantrekken werkt net zo goed. Vooral op 10 februari: dan is het namelijk Warmetruiendag. Jezelf warm houden met een extra trui is niet alleen beter voor het klimaat, maar je portemonnee wordt er ook blij van. Behalve een warme trui aantrekken zijn er nog meer manieren om jezelf op te warmen zonder kachel. Zó doe je dat.

Warmetruiendag is in het leven geroepen om energie te besparen: je warmt jezelf op in plaats van de aarde.

1. Zet de oven open

Wanneer je ’s ochtends je oven hebt gebruikt voor bijvoorbeeld verse broodjes, doe je meestal meteen de oven weer dicht na gebruik. Zonde! Je doe zo helemaal niets met de warmte die vrijkomt. Wanneer je de oven daarna nog een tijdje open laat staan, kan de warmte zich verspreiden in je keuken of woonkamer en zo benut je de warmte optimaal. Je zult zien dat het een paar graden scheelt in huis.

2. Drink thee met kaneel of gember om op te warmen

Bij zo’n kop dampende thee lijkt het logisch dat je lichaamstemperatuur iets stijgt. De warme thee stroomt je lichaam binnen en een kop thee is ook fijn om je handen aan op te warmen. Maar wist je dat je het warmer krijgt door het drinken van kaneel? Kaneel werkt verwarmend en zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt. Andere ingrediënten die je in je thee kunt doen om extra warm te worden zijn gember, kurkuma met peper, saffraan, steranijs en nootmuskaat.

3. Gebruik handwarmers

Velen hebben snel koude handen als de temperatuur daalt. Maar wat doe je eraan? Heb je al eens gehoord van handwarmers? Dit zijn siliconen zakjes met daarin een metalen knopje. Wanneer je dit knopje ‘breekt’ wordt het zakje flink warm en hiermee verwarm je je handen bij koud weer tot wel zes uur lang. Ideaal! Je kunt even op de handwarmers blazen om het nog het sneller warm te krijgen. Heb je geen handwarmers, maar wel een huisdier? Je kunt ook je hond of kat op schoot nemen en ermee knuffelen. Een kat of hond op schoot geeft veel warmte af en het is nog gezellig ook.

4. Ga bankhangen met een elektrische deken

Misschien heb je er al een: een elektrische deken om je warm te houden. Aan de binnenkant van de deken zitten draden die warmte afgeven en je kunt kiezen voor diverse warmtestanden. Dit is een stuk voordeliger dan de verwarming aanzetten. Als je één uur je elektrische deken aanzet, kost dat je vijf cent. Wanneer je wat langer op de bank wilt hangen met je deken (denk aan zo’n drie tot vier uur) betaal je daar maar twintig cent voor.

5. Draag thermokleding

Ben je van plan om thermokleding aan te schaffen? Dan is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten zijn. Je hebt thermokleding die is gemaakt van merinowol of van synthetische stoffen. Merinowol zorgt ervoor dat je warm blijft als je stilzit. Synthetische materialen zijn dunner en voeren zweet en vocht af en zijn daarom geschikter bij activiteiten. Als je thuis op de bank wilt hangen, kun je dus het beste kiezen voor thermokleding die gemaakt is van merinowol.

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden