Margriet logo
Vrouw loopt naar het licht in een grote oranje kamer Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5x initiatieven waarmee jij en anderen bijdragen aan Orange the World

Orange the World is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Van de Internationale Dag tegen Geweld op 25 november tot de Internationale Mensenrechtendag op 10 december zijn er zestien dagen van actie.

Meer dan honderd landen steunen Orange the World in deze periode door gebouwen oranje te verlichten, en door tentoonstellingen, demonstraties en debatten te houden. Daarbij wordt er geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women. Ook in Nederland zijn er verschillende initiatieven om bij te dragen aan de campagne.

De Nieuwe Vrouw

De tentoonstelling De Nieuwe Vrouw toont veranderende posities van vrouwen in spraakmakende kunst. In het kunstmuseum Singer Laren is tot 8 januari de expositie over vrouwen die de hun opgelegde normen en restricties doorbraken. Met maar liefst zeventig schilderijen, tekeningen en beelden wordt een verhaal verteld van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen.

Strijkorkest Metamorphosen

Op zaterdag 26 november geeft Strijkorkest Metamorphosen om 16:00 een benefietconcert in de Morgensterkerk in Hilversum voor Orange the World. De volledige opbrengst van het concert gaat naar het Orange Trust Fund van UN Women.

Documentaire Belaagd

De KRO-NCRV heeft samen met Veilig Thuis een documentaire gemaakt waarin grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar wordt gemaakt. In de documentaire ‘Belaagd’ wordt bekeken of de situaties incidenten zijn of dat er sprake is van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen ‘normaal’ is. Verschillende vrouwen vertellen hun verhaal: van aanranding op kamp tot vernederd worden door een partner. Het gaat om verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag die veel impact hebben en angst en onvrijheid veroorzaaken.

De voorpremière van Belaagd is in verschillende steden door het hele land te zien:

  • Hoorn, vrijdag 25 november
  • Rotterdam, vrijdag 25 november
  • Assen, maandag 28 november
  • Krimpen aan den IJssel, maandag 28 november
  • Maassluis, woensdag 30 november
  • Arnhem, woensdag 30 november
  • Emmen, donderdag 1 december
  • Spijkenisse, vrijdag 2 december
  • Capelle aan den IJssel, donderdag 8 december

Het GEWELD(dad)IG Filmfestival

Vanaf 21 november 2022 tot 30 november 2022 wordt in Rotterdam het GEWELD(dad)IG Filmfestival georganiseerd. Er worden verschillende documentaires, films en korte filmpjes gedraaid met als thema deskundigheidsbevordering.

Voor iedereen die werkt in de sector met huiselijk geweld en kindermishandeling (zorg, gemeente, politie, onderwijs) is het online festival gratis te bezoeken. Je kunt alle films kijken wanneer het jou uitkomt en elke dag om 15:00 is er in een livestream een verdiepend gesprek met een expert.

Brabanthallen

Margriet Hoofdredacteur Helene van Santen opent op vrijdag 25 november samen met Daphne Deckers de Twintigste Editie van de Margriet Winterfair in de Brabanthallen in Den Bosch. Ze blikken terug op de afgelopen jaren en de mooie initiatieven waar Margriet zich voor heeft ingezet. Daarbij staan Helene en Daphne stil bij Orange the World en worden de Brabanthallen oranje verlicht om de campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes te steunen.

Hulp nodig na geweld of bedreiging thuis, door je partner of een naaste? Of ken je iemand bij wie dit speelt? Bel bij direct gevaar 112. Bel Veilig Thuis voor advies of hulp via 0800-2000 (gratis en kan anoniem) of chat op veiligthuis.nl.

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden