Zó jaag je de warmte je huis uit. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5x dit kun je doen als de warmte in je huis blijft hangen

Met man en macht proberen we onszelf af te koelen als het tropisch warm is. Je huis dampt vaak ook van alle kanten als het snikheet is. Soms kan het moeilijk zijn om die warmte weer weg te krijgen uit je huis.

We geven je vijf manieren om de hitte zo snel mogelijk je huis uit te verdrijven.

1. Kijk naar het temperatuurverschil tussen binnen en buiten

Als je je woning zo snel mogelijk weer fris en fruitig wilt krijgen, kun je het beste direct de ramen tegen elkaar open zetten. Dan kan je huis lekker luchten. Maar dit is niet op elk moment verstandig om te doen. Wanneer het buiten warmer is dan binnen, dan zal de temperatuur alleen maar stijgen in je huis. Het heeft dus niet zoveel zin om de ramen open te zetten als het buiten dertig graden is en binnen 26 graden. Als je wilt weten hoeveel graden het buiten is, kun je het beste een thermometer of de weer-app op je telefoon gebruiken. Heb je geen smartphone of thermometer? Geen man overboord. Dan kun je naar buiten lopen en gevoelsmatig de temperatuur vergelijken met die van binnen.

2. Doe je rolluiken omhoog

Als je een rolluik hebt, is het verstandig om deze omhoog te doen als het niet zonnig is. Er zijn mensen die ervan uitgaan dat rolluiken ervoor zorgen dat de warmte buitenshuis blijft als het niet heel zonnig is, maar wel redelijk warm. Dit is een fabeltje: de hitte blijft achter de rolluiken zitten. Daardoor wordt je woning dus helemaal niet frisser, maar juist eerder klam.

3. Verplaats de lucht met je ventilator

Als je in het bezit bent van een ventilator, dan is het altijd goed om deze aan te zetten. Ook al geeft de ventilator zelf geen koude lucht af, het apparaat zorgt er wel voor dat de lucht verdeeld wordt over de kamer. Daardoor zal het toch minder benauwd aanvoelen. Als een fles met bevroren water of aan de ventilator vastmaakt, zorgt dat wél voor frisse lucht in huis. Misschien beweegt je ventilator of vind je het een risico om iets vast te maken aan je ventilator. In dat geval kun je ook een bak met ijsklontjes vlak voor de ventilator zetten.

4. Spray water in de rondte

De lucht in je woning kan best droog aanvoelen. Als je deze wat natter maakt, zul je veel meer frisheid in je huis ervaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een luchtbevochtiger. Als je die niet hebt, kun je ook doeken natmaken en deze voor de ramen hangen. Dan krijg je hetzelfde effect. Wat je ook kan doen, is dat je de muren aan de buitenkant van je huis nat maakt. Denk er wel aan dat je dit doet als de zon er niet fel op staat te branden. Anders heeft het helaas weinig nut omdat al het water direct zal verdampen.

5. Wacht met stofzuigen

Als je in een ijverige bui bent, heb je wellicht zin om je hele huis spic en span te maken. Toch kun je daar beter even mee wachten. Als je de stofzuiger aanzet, zal er heel veel hitte van het apparaat afkomen. Daar wordt je huis dan natuurlijk niet bepaald koeler van. De temperatuur in huis kan zelfs met een graad stijgen als je de stofzuiger gebruikt. Nu denk je misschien: dan doe ik het poetsen toch met de hand? Ook daar kun je beter even mee wachten. Als je flink in de weer gaat met schoonmaakmiddelen en de vloer gaat schrobben, komt er flink wat lichaamswarmte vrij. Het klinkt misschien gek, maar ook daarvan stijgt de temperatuur in huis. En dát is juist niet wat je wilt als je je huis wat koeler wilt krijgen.

Bron | MAX Vandaag

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden