5 vragen over het prijsplafond Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

5 vragen en antwoorden over het prijsplafond op de energierekening

Steeds meer mensen komen in de problemen door een hoge energierekening. Het kabinet presenteerde daarom op Prinsjesdag het plan voor een zogenoemd prijsplafond. Afgelopen dinsdag werd bekend hoe dit er precies uit gaat zien en hoeveel huishoudens hiermee besparen op de energierekening. Vijf vragen en antwoorden over dit prijsplafond.

Elke situatie is anders, wat betekent dat het prijsplafond er voor iedereen anders uitziet. Het prijsplafond zorgt voor een maximumbedrag dat we betalen voor energie en gas, maar het blijft belangrijk om energie te besparen. Het prijsplafond geldt namelijk tot een bepaald bedrag.

Hoe ziet het definitieve prijsplafond eruit?

De hoge energierekening leidt steeds vaker tot problemen binnen huishoudens in Nederland. Het wordt lastiger of zelfs onmogelijk om de hoge rekening nog te betalen en het vooruitzicht is niet erg positief: de prijzen lijken alleen maar verder te stijgen. Reden genoeg dus voor het Kabinet om bij te springen en te zorgen voor wat verlichting op de rekening. De eerste plannen die op Prinsjesdag werden gepresenteerd, zijn de afgelopen weken flink veranderd. Het definitieve prijsplafond is vastgesteld op een maximumprijs van ongeveer 1,45 euro per kubieke meter gas en 40 cent per kilowattuur voor elektriciteit. Goed om te weten is dat dit niet over het hele verbruik is. Het prijsplafond geldt tot een gasverbruik van 1200 kubieke meter. Voor elektriciteit is de bovengrens een verbruik van 2900 kilowattuur. Voor alles wat je hierboven verbruikt, betaal je de marktprijs. Op dit moment is de marktprijs van gas nu 3,77 euro per m3. Voor elektriciteit is dat 0,895 euro per kWh.

Hoe zit het met de compensatie van 190 euro?

Het prijsplafond gaat in vanaf 1 januari 2023 en geldt vanaf dan een heel jaar. Maar ook voor januari wil de overheid iets doen om de druk van de energierekening te verlichten. Daarom komt er in november en december al een energiecompensatie van 190 euro per maand. Dit komt in totaal dus neer op 380 euro. Deze vaste korting is voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers (zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisatie en een deel van het mkb) en wordt verrekend via de energieleveranciers. Zij zullen er dus voor moeten zorgen dat de korting verrekend wordt met de energierekening.

De vaste korting is voor iedereen hetzelfde. Dat betekent dat je ook 380 euro aan compensatie krijgt als je een lagere energierekening hebt. Dat werkt als volgt: in november en december betaal je in plaats van je normale voorschotbedrag, een bedrag van 0 euro. Stel dat je normaal 150 euro per maand betaalt, dan krijg je achteraf een creditnota van 40 euro of het overschot aan korting wordt meegenomen op je jaarrekening. Dit verschilt per situatie en is afhankelijk van de energieleverancier. Als je minder betaalt, ben je niet een deel van de compensatie kwijt, maar krijg je dus het restbedrag overgemaakt op je rekening.

Wat als ik nu minder betaal dan het prijsplafond?

Dan heb je geluk. Het prijsplafond zorgt voor een maximumtarief, maar als je een vast contract hebt met een lager tarief, oftewel prijzen onder de 1,45 euro of 40 cent, dan blijft je energierekening onveranderd. Je profiteert pas van het prijsplafond als je contract afgelopen is, omdat de rekening dan vermoedelijk zal stijgen en je te maken krijgt met een variabel contract.

Ik heb stadswarmte, hoe zit het daarbij met het prijsplafond?

De prijs voor stadswarmte is gekoppeld aan de gasprijs. Het prijsplafond voor deze warmte wordt dan ook gekoppeld aan het prijsplafond dat geldt voor gas. Dit komt neer op een plafond van 47,39 euro per gigajoule warmte. Wat hierbij het maximale verbruik is, is nog niet duidelijk.

Kan ik nu stoppen met besparen?

Als je de afgelopen maanden geprobeerd hebt de kosten te drukken door te besparen op gas en elektra, vraag je je misschien af of je op dat gebied gas terug kunt nemen. Energie-expert bij Milieu Centraal, Puk van Meegeren, zegt tegen NOS dat we ook met een prijsplafond moeten blijven besparen. “Het prijsplafond biedt hulp, maar de prijzen blijven hoog.” Van Meegeren adviseert vooral mensen in een huis met slechte isolatie extra stappen te zetten. “We weten dat het druk is bij installatiebedrijven, maar probeer je alvast aan te melden of ga zelf aan de slag. Met behulp van kluswijzers kun je al veel doen, zoals je kruipruimte isoleren, een brievenbusborstel monteren en tochtstrippen aanbrengen.”

Bron | NOS, AD, Rijksoverheid, United Consumers, Volkskrant, RTL Nieuws

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden