Zo kun je afleiding door je telefoon tijdens het autorijden voorkomen. Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

5 tips om afleiding door je telefoon achter het stuur te voorkomen

In de file éven dat ene appje lezen: het kan verleidelijk zijn, maar het heeft direct impact op je focus in het verkeer. De overheid start daarom een nieuwe campagne 'Mij Nie Appen’, gericht op de verzenders van appjes om de kans op verkeersongelukken door smartphonegebruik te verkleinen. We delen vijf tips hoe je als ontvanger kunt voorkomen dat je tijdens het rijden door je telefoon wordt afgeleid.

Dit voorkomt mogelijke boetes en ongelukken.

1. Vertel dat je gaat autorijden

Als je denkt dat de kans groot is dat je gebeld of geappt gaat worden door bepaalde mensen tijdens het autorijden, kun je hen laten weten dat je gaat autorijden en dat ze je beter later kunnen appen of bellen. Zo hoef je je ook niet te verontschuldigen voor het niet opnemen van je telefoon.

2. Pas op in de file

File is een typisch een gelegenheid waarbij mensen zich laten afleiden: even tussendoor je telefoon checken, een ander muziekje opzetten of je lipstick bijwerken. Eén moment van onoplettendheid kan echter al een aanrijding veroorzaken. In de file is het juist extra belangrijk om je aandacht bij het verkeer te houden.

3. Laat je niet storen door meldingen van je telefoon

Misschien hoor je de hele dag door geluiden en piepjes van je telefoon. Je buurvrouw heeft iets nieuws gepost op Facebook, je zus appt je over haar bezoek aan de huisarts. De hele dag door kunnen er meldingen binnenkomen op je telefoon. Als je in de auto zit, gaat dit vrolijk door. Tenzij je de berichtgeving uitzet. Inkomende belletjes en berichten kun je gemakkelijk uitzetten. Je kunt ook kiezen voor ‘Niet storen’, een functionaliteit die je bij je instellingen vindt. Als je een iPhone hebt, ga je naar ‘Instellingen’ en dan naar 'Focus'. Daarna klik je op ‘Niet storen’. Heb je een Android-telefoon? Open dan ook de app ‘Instellingen’ op je telefoon. Dan klik je op ‘Geluid en trillen’ en daarna op ‘Niet storen’.

4. Zorg dat je de route tevoren plant

Veel mensen gebruiken hun telefoon als navigatie. Als je niet weet hoe je op de plek van bestemming moet komen, is het aan te raden om de navigatie in te stellen voordat je de weg op gaat. Tijdens het autorijden loop je het risico dat je meer naar je scherm kijkt dan op de weg let. Let ook op dat je telefoon niet in je blikveld zit als je hem in een houder op je voorruit plaatst.

5. Zorg van tevoren voor muziek

Niet alleen berichten, maar ook muziek kan afleidend zijn in de auto. Misschien wil je op je telefoon snel wisselen van liedje en denk je dat dit wel even tussendoor kan. Als je graag muziek luistert in de auto, kun je er het beste voor zorgen dat je een playlist hebt gemaakt voordat je gaat rijden. Ook al lijkt het maar heel kort te duren om je muziek te wisselen, elke seconde op de weg telt. Zet de muziek niet bovendien te hard, zodat je meer aandacht hebt voor wat er op de weg gebeurt.

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Interpolis, Veilig Verkeer

Saskia WinkensGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden