MT44 M44 Toerisme herfstwandelingen Beeld Alamy, Stella Dekker (Groningen), Getty Images, istockp, Nationale Beeldbank, san blas, shutterstock, etienne van sloun (neercanne), unsplash.
Beeld Alamy, Stella Dekker (Groningen), Getty Images, istockp, Nationale Beeldbank, san blas, shutterstock, etienne van sloun (neercanne), unsplash.

PREMIUM

5 routes voor een fijne herfstwandeling

De bladeren kleuren geel, oranje en rood en de paddenstoelen schieten uit de grond. Kortom: het wandelseizoen is geopend!

MT44 M44 Toerisme herfstwandelingen Beeld

Wandeling 1
Naam:
Wandelroute Sint Pietersberg, Lang
Afstand: 10,8 km, er is ook een kortere variant van 5,15 km
Startpunt: Fort Sint-Pieter
Link: natuurmonumenten.nl, zoekterm: ‘Wandelroute Sint-Pietersberg Lang’

Berg en dal

Deze grensoverschrijdende tocht door het zuidelijkste stukje Nederland is goed voor de conditie. Daarbij maken de vele pitstopplekken de heuvelachtige wandeling meer dan de moeite waard. Leg eerst een bodempje bij Chalet Bergrust, bijvoorbeeld met koffie en Limburgse vlaai. Hier start de wandeling langs onder andere het Jekerdal met wijngoed de Apostelhoeve, de wittige mergelgroeve met zijn turquoise water en Château Neercanne. Het terrassen-kasteel uit de zeventiende eeuw met gelijknamig sterrenrestaurant kijkt uit over baroktuinen, het Jekerdal en Maastricht. De voormalige kasteelkapel is omgetoverd tot lunchrestaurant l’Auberge waar gasten ook welkom zijn voor een goede kop koffie met een rijke keuze aan patisserie.
bergrust.com, oostwegelcollection.nl.

Beetje buitenland

Vervolgens wandel je Wallonië binnen, een lusje door de bossen en langs de oever van de Maas en om terug te keren op de hellingen van de Sint-Pietersberg. Je zou het niet zeggen, maar in de mergel rondom Maastricht worden fossielen van schelpen, inktvissen, haaientanden en zelfs de Mosasaurus gevonden. Drie van deze zwemmende dinosaurusachtigen wonen tegenwoordig in het Natuur Historisch Museum Maastricht. De wandeling eindigt zoals hij begon, met een lekker terras, waanzinnig uitzicht en een kaart vol streekgerechten. Deze keer van Buitengoed Slavante. Nog puf? In een halfuur stiefel je naar de binnenstad van Maastricht.
nhmmaastricht.nl, slavante.nl.

MT44 M44 horizontale lijn roze Beeld
MT44 M44 Toerisme herfstwandelingen Beeld

Wandeling 2
Naam:
Wisentenpad
Afstand: 3 km
Startpunt: zuidingang (bij Duinpieperpad Zandvoort), noordingang (tegenover Reddingsbrigade Bloemendaal)
Link: wisenten.nl

Grote grazers

De Europese bizon, ofwel de wisent, was op een haar na uitgestorven. Gelukkig werd in 1929 een Pools fokprogramma opgezet en wonen er sinds 2007 ook een paar wisenten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het grootste landzoogdier van Europa voelt zich opperbest tussen de zandduinen, duinmeren, graslanden, naald- en loofbossen. Daarbij is hij hartstikke nuttig; de groeiende kudde grazers gaan namelijk de vergrassing van het beeldschone natuurgebied tegen. Omdat de kudde gps-zendertjes draagt, kun je online checken of je de wisenten vanaf het uitkijkpunt bij het duinmeer kunt zien. Bovendien zijn er begeleide excursies en is er een Wisentenpad.
npzuidkennemerland.nl.

MT44 M44 Toerisme herfstwandelingen Beeld

Met de voeten in het zand

De wandeling over het Wisentenpad is de ultieme herfst/winterwandeling, simpelweg omdat je enkel van september tot op Valentijnsdag welkom bent in dit deel van het Kraansvlak. Het startpunt is een informatiepunt met hekje waar je overheen klimt. Vervolgens volg je de gele paaltjes die over een voetspoor door het rulle zand naar hoge en lage duinen leiden. Naast wisenten heb je ook kans op een ontmoeting met konikspaarden, vossen, hazen en Schotse hooglanders. Het pad eindigt niet ver van de Zeeweg, die je enkel hoeft over te steken voor een strandwandeling of borrel met zeezicht. Bijvoorbeeld bij San Blas. De duurzame strandtent is het hele jaar open en lekker kleurrijk, waardoor je er zelfs bij grauw weer nog zonnig van wordt.
sanblas.nl.

MT44 M44 horizontale lijn roze Beeld
MT44 M44 Toerisme herfstwandelingen Beeld

Wandeling 3
Naam: Marcelluspad
Afstand: 2 tot 18 km
Startpunt: Sluizencomplex Nieuw Statenzijl
Link: beleefdenationale­parken.nl

Kiekeboe!

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van ons land. Het fotogenieke huisje op palen kijkt uit over het brakke getijdenlandschap van de Dollard. De plek waar het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee samenkomen, en dat zorgt voor een wonderbaarlijk mooi landschap en favoriet bij allerhande vogels. Tip: neem de verrekijker mee!

Zoet en zout

Het architectonische hoogstandje van Huub Oome ligt aan het einde van het Marcelluspad, een houten vlonderpad met aan weerszijden dikke rietkragen. Het 900 meter lange pad in combinatie met de 5 meter hoge hut is een droomervaring voor de vogelaar. Bovendien kun je op de grens van zout en zoet zeekraal plukken en bij de sluis cappuccino drinken. Zin om de tocht te verlengen? Volg dan de Kwelderroute en wandel in 16 km naar het bezoekerscentrum Dollard en het broedeiland bij polder Breebaart (ook bereikbaar met fiets en auto). Vlak bij dit bezoekerscentrum ligt ook de Punt van Reide, waar in het voor- en najaar een zeehondenkijkwand wordt opgesteld. Aanrader, want zo kun je zonder ze te storen naar de zeehonden en hun schattige pups op de zandbanken voor de kust kijken. Wie lekkere trek heeft gekregen stopt in Oostwold. In het pittoreske plaatsje vind je Old School, een brasserie met terras tot aan de sluis. Dé plek om een salade met garnaaltjes van het Wad te eten.
groningerlandschap.nl.

MT44 M44 horizontale lijn roze Beeld
MT44 M44 Toerisme herfstwandelingen Beeld

Wandeling 4
Naam:
NS-Wandeling Belmonte
Afstand: 12 of 18 km
Startpunt: Station Ede-Wageningen
Link: ns.nl/dagje-uit/wandelen/belmonte.html

Tussen de bomen het bos zien

Via landgoed Hoekelum gaat de route naar natuurvriendenhuis De Bosbeek en passeert zowaar een paar prehistorische grafheuvels. Maar dé reden waarom we deze wandeling nú tippen ontdek je op het kronkelpad dat het Molenbeekdal doorkruist. Hier wandel je onder bejaarde eiken en immense beuken. Een wereld vol goudgele, oranje en rode blaadjes met diepgroene accenten van de geurende naaldbomen. Volg de kronkelende sprengenbeek en wie weet spot je bij het kabbelende water ijsvogeltjes en Goudhaantjes. Fijne pauzeplek is boshotel Nol in ’t Bosch, alleen al vanwege zijn bejubelde appeltaart.
nolintbosch.nl.

Bassie en Belmonte

Voor wie het hotel links heeft laten liggen: het volgende pauzeadres ligt in beeldentuin van Quadenoord, een lommerrijk landgoed in het Renkumse beekdal. Branden de lichtjes bij Bassie, dan kun je er een hapje eten. Als er een dal is, dan zal er ook wel een berg zijn, toch? Klopt. En dat voel je aan billen en benen zodra de wandeling over de flank van de Wageningse Berg verdergaat, een stuwwal uit de ijstijd. Het bergpad is schilderachtig en de wal is precies hoog genoeg voor prachtige vergezichten. Op de top van de Wageningse Berg ligt Belmonte Arboretum. De cultuurhistorische parktuin is onderdeel van de botanische tuinen van de Universiteit Wageningen. In het voorjaar kom je er voor de bloesemende bomen en struiken, in het najaar voor de herfstkleuren. Hier groeien 850 (!) soorten rododendrons, de grootste collectie van de Benelux, maar ook de rozen, sierkersen, magnolia’s, appel- en netel-bomen mogen worden gezien. Om nog maar te zwijgen over uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn.
quadenoord.nl, belmontearboretum.nl.

MT44 M44 horizontale lijn roze Beeld
MT44 M44 Toerisme herfstwandelingen Beeld

Wandeling 5
Naam:
Landschappenpad
Afstand: 4,1 km
Startpunt: Museonder in Otterlo
Link: hogeveluwe.nl

Underground

Het Nationale Park De Hoge Veluwe kun je prima op je eigen houtje verkennen, met behulp van een van de dertien paaltjesroutes bijvoorbeeld. Maar wie een cultuurhistorische wandeling wil maken, kiest het Landschappenpad en start bij het Museonder. Dit is het ondergrondse museum dat je meeneemt naar het leven onder het aardoppervlak. Van het gekriebel tussen de wortels en archeologische schatten tot aan het middelpunt van de aarde.
hogeveluwe.nl.

MT44 M44 Toerisme herfstwandelingen Beeld

Cultuur & Natuur

De wandeling is een kennismaking met de verschillende landschappen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, vandaar: Landschappenpad. Om te beginnen het Pampelse Zand, een weidse vlakte met stuifzand. Optioneel met een klimmetje naar de graven van Anton Kröller en Helene Müller, oprichters van het natuurpark. Het volgende landschap is bosrijk, hiervoor steek je de Wildbaan over en wandel ja naar de wildobservatieplaatsen waar je rond schemertijd herten spot. Ook hier ga je de hoogte in, via een hoge trap, al is er ook een pad dat om de heuvel heen gaat. Beide wegen leiden door het herfstbos naar het Kröller-Müller Museum en via Hoeve de Pampel terug naar het Museonder. En er is onderweg heel veel te zien. Van wild spotten en klim- en klautersessies naar uitzichtpunten tot een niet te missen museum met gigantische beeldentuin. Want binnen hangen meesterwerken van Van Gogh, Monet, Picasso en Mondriaan. Buiten wandel je tussen de sculpturen van Rodin, Moore en Dubuffet.
krollermuller.nl.

Roos Stalpers en Fee van ’t Veen.Alamy, Stella Dekker (Groningen), Getty Images, istockp, Nationale Beeldbank, san blas, shutterstock, etienne van sloun (neercanne), unsplash.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden