Margriet logo
Lentekriebels. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 redenen waarom de lente ons nu al vrolijk maakt

Hoera, de lente begint! Toch? Als we de meteorologische datum van 1 maart aanhouden wel. Na je werk kom je niet meer thuis in het donker, de zon schijnt net wat feller en de krokussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Genoeg redenen om heel blij te zijn dat de lente aanbreekt!

1. De kachel hoeft niet meer aan

Hang de vlag maar uit, want in de lente is die torenhoge energierekening verleden tijd. Totdat het weer herfst wordt dan, maar daar hoeven we nu nog niet aan te denken. De verwarming hoeft niet langer aan en waarschijnlijk breng je veel meer tijd buiten door. Met het geld dat je overhoudt aan de bespaarde energiekosten in de lente kun je het terras opduiken, maar je kunt het ook bewaren als een appeltje voor de dorst.

2. De vogels fluiten

Je bent vast ook al wakker geworden ’s ochtends en tot de ontdekking gekomen dat de vogels alweer zitten te fluiten in de tuin. De vogels zijn weer teruggevlogen naar Nederland, omdat hier weer volop lekkers te halen valt. En, niet te vergeten: in mei legt elke vogel een ei, dus ze kunnen hier weer volop gaan broeden.

3. De krokussen komen overal weer tevoorschijn

Overal beginnen gele, paarse en witte krokussen weer voorzichtig te bloeien. Als er iets is dat voorjaar schreeuwt, dan zijn het deze vrolijke bloemen wel. Haal de lente in huis en zet wat potten met bloemen in en om het huis. Zijn krokussen niet je ding? Er is nog veel meer dat groeit en bloeit als de lente aantreedt: je hoeft alleen maar om je heen te kijken en te genieten.

4. Het is langer licht

’s Avonds is het nog licht als je thuiskomt van je werk of andere bezigheden. Wat een feest! De dagen lijken daardoor een stuk langer: je kunt er ’s avonds nog lekker op uit gaan voor een frisse avondwandeling of om een gezellig terrasje te pakken. Met een kopje cappuccino of een glas wijn geniet je volop van de zon en klets je gezellig bij met vriendinnen. Doordat het langer licht is heeft je lichaam ook meer tijd om vitamine D op te nemen en daardoor maak je meer gelukshormoon aan. Niet zo gek dus, dat we ons in de lente vaak een stuk vrolijker voelen!

5. Je kunt een frisse start maken

Had je de afgelopen maanden last van een winterdip? Dat kun je nu achter je laten. De lente is het ideale moment om een frisse start te maken in je leven. Velen krijgen door dit seizoen het gevoel van een nieuw begin: je ziet steeds meer planten groeien en bloeien, er worden lammetjes geboren en kuikentjes komen uit het ei. In de lente kun je zelf ook met een schone lei beginnen: je hebt waarschijnlijk meer zin om naar buiten te gaan, waardoor je makkelijker aan voldoende lichaamsbeweging komt. Ook kun je met de bezem eens flink door je huis gaan en een grote voorjaarsschoonmaak houden. Vergeet vooral een nieuwe garderobe niet: er zijn volop mooie looks waarmee je dit voorjaar de show steelt.

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden