Lifestyle

Met deze 5 planten verjaag je muggen

plantenvrouw.jpg

Heerlijk om in je tuin te zitten, maar het wordt vervelend als muggen jou als een lekker hapje zien. Het beste werkt nog altijd een antimuggenmiddel, maar deze planten kunnen ook helpen om muggen op afstand te houden.

1. Citronellagras

Volgens tuin-lifestyledeskundige Carmen Johnston is een citronellaplant een van de meest populaire planten om muggen af te schrikken. “Hij heeft een sterke geur. Ik zet ze in een pot en mix ze met andere bloemen en planten bij mijn tuindeur.” Verwacht echter geen wonderen van citronellakaarsen of andere citronellatrucjes. Proefpersonen in het tv-programma Radar dat in 2010 een aantal producten met citronella testte, werden net zo lek geprikt als anders. Een verstuiver met het goedje bracht muggen wel even aan het twijfelen. Maar na een paar seconden wennen aan de geur sloegen ze alsnog toe.

2. Lavendel

Volgens Johnston vinden muggen lavendel niet lekker ruiken. Ook hiervoor geldt: de geur van bloed overwint het uiteindelijk altijd, maar als je een grote tuin hebt, kan het zeker geen kwaad om deze rondom te barricaderen met een strook lavendel. En wíj vinden het gelukkig wel lekker ruiken.

3. Rozemarijn

Rozemarijn is niet alleen een heerlijk kruid om je eten extra smaak te geven, hij blijkt ook handig om insecten op afstand te houden. “De plant is bovendien geschikt voor de zomer, want hij houdt van warmte en droogte”, aldus Johnston.

Lees ook: ‘Waarom prikken ze mij altijd en niet jou?

4. Basilicum

Niet alleen muggen, maar ook vliegen komen liever niet bij basilicum in de buurt. Zorg dat deze plant minstens acht uur zon per dag krijgt. Volgens Johnston is basilicum ook goed te gebruiken om muggenbeten te behandelen. Rol een paar blaadjes op in je hand, zodat er olie vrijkomt. Gebruik de olie om het effect van een muggennbeet te verzachten.

5. Munt

Munt is niet alleen lekker in de thee of een cocktailtje, het is bovendien een vaste plant die muggen vermijden. “Munt is een plant die makkelijk groeit, maar als je hem eenmaal in de tuin hebt geplant, is hij moeilijk te verwijderen. Je kunt hem beter in een pot zetten en af en toe de blaadjes snoeien om de plant mooi te houden. In de winter kun je munt binnen zetten.”

Bron: Realsimple.com

Ook interessant