Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 handige wastips op een rij

Moderne wasmachines kunnen heel veel voor je doen: inweken, op elke gewenste snelheid centrifugeren, korte of halve wasjes draaien. Zelfs handwasjes hoef je niet meer met de hand te doen. Maar luxe programma’s of niet, hoe zit het ook alweer met de basis? Margriet geeft 6 handige wastips. Zo blijft je kleding lang schoon én mooi.

Margriet samen met Miele

Sterk vervuilde was

Is je was erg vervuild, dan red je het meestal niet met een gewoon wasmiddel. Sterk vervuilde was kun je het best een tijdje laten inweken met een inweekmiddel voor je het in de wasmachine stopt. Je kunt er ook voor kiezen om eerst voor te wassen met een speciaal voorwasmiddel. Deze middelen werken het best bij 40 graden.

Ritsen dicht

Maak ritsen en drukknopen dicht en bind ook touwtjes aan elkaar, zodat de was niet verstrengeld kan raken. Kwetsbare spulletjes of kledingstukken met veel haakjes stop je in een speciaal waszakje. Een oude kussensloop of panty werkt ook prima. Heb je een losse zoom of gaatje, repareer dit dan voor je het kledingstuk in de was gooit. Hiermee verklein je het risico dat het gat groter wordt door het wassen.

Sorteren

Hoe beter je wasgoed gesorteerd is op kleur, hoe kleiner de kans dat je witte was ineens roze uit de wasmachine komt. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een verdwaalde rode sok tussen de witte was terechtkomt, maar het is te voorkomen. Sorteer het wasgoed in eerste instantie op wit, lichte kleuren en donkere kleuren.

Temperatuur

De temperatuur waarop je textiel maximaal mag wassen staat op het etiket. Dat wil overigens niet zeggen dat je je wasgoed op die temperatuur móét wassen. Licht vervuilde was wordt namelijk op lage temperaturen goed schoon. Gooi nooit een zwaar vervuild kledingstuk bij een licht vervuilde was, want dan moet je die hele was op een zwaarder programma wassen.

Tip! Als je kledingstukken van verschillende materialen samen wilt wassen, kies dan altijd de laagst voorgeschreven temperatuur.

Lowlands tip!

Toevallig een kaartje voor Lowlands in je bezit en kun je nu al tegen die berg was opzien na een weekend feesten? Niet getreurd, want als je 8 muntjes over hebt (of 25 euro) kun je al je vieze festivalkleding op maandagochtend bij de Miele Laundry Club, dan zorgen zij voor dat je kleding gewassen, gedroogd en gestreken binnen 5 dagen bij je thuis afgeleverd wordt. Kun jij lekker bijkomen!

Of geen zin om zelf te wassen of de was te laten doen? Je kan ook jezelf de wasmachine ingooien! Dat kan nog een laatste keer in de grootste wasmachine van Nederland: de Miele Powerwash op Lowlands!

Bron | Boek Margriet Lekker schoon

Beeld | iStock

Auteur | Richt Kooistra

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden