null Beeld Barbara Groen. Ontwerp en styling: Ghislaine van Delden.
Beeld Barbara Groen. Ontwerp en styling: Ghislaine van Delden.

PREMIUM

4x zomerse DIY-ideeën, die meteen mee naar het strand kunnen

Een strandtas, een zonnebrilkoord, een heerlijk strandlaken mét kussen én een truitje voor als het 's avonds wat afkoelt... Nu alleen nog een duinpan opzoeken.

Strandlaken mét kussentje

null Beeld

Dit heb je nodig

 • opblaaskussentje (bol.com)
 • gebloemde stof (Liberty)
 • hydrofielstof
 • naaimachine

Zo maak je de stranddoek

Meet het kussen op in lege toestand. Dit is de maat van het kussen zonder de naden. In dit geval 40x60 cm. Knip van de gebloemde stof een lap van 44x64 cm en 2 lapjes van 44x38 cm. Naai een zoompje in één lange zijde van de kleine lapjes. Leg de grootste lap met de mooie kant naar boven voor je neer. Leg de kleinere lapjes met de zoom naar het midden er links en rechts op (met de mooie stofzijde naar beneden) zodat er straks in het midden een opening ontstaat waar je het kussen in kunt schuiven.

Speld rondom dicht en naai langs 3 zijden dicht, houd 1 lange kant open. Haal de spelden eruit en keer om.Scheur van de wafeldoek een lap van 62x162. Wil je het netter, knip het dan met een extra zoomrandje en naai de zoom erin voor je verdergaat. Vouw aan de open kant van het kussen een ruime cm om naar binnen en strijk er een vouw in. Schuif het wafeldoek er voor 2 cm tussen en speld vast. Naai op 1 cm van de rand dicht en naai het kussen verder rondom ook met een siernaadje van 1 cm van de rand. Stop het kussen erin en blaas op als je op plaats van bestemming bent.

null Beeld

(Zonne)brilkoord

null Beeld

Dit heb je nodig

 • gebloemde stof (Liberty)
 • rubberen lusjes voor brillenkoord
 • 2 gouden ringetjes
 • tangetje
 • letterkralen

Zo maak je het zonnebrilkoord

Scheur over de lengte van de stof 3 stroken stof van 2,5 cm breed. Neem ze samen en maak er een knoop in op ongeveer 10 cm van de zijkant. Zet ergens aan vast en vlecht netjes door tot het einde. Maak een of twee mooie woorden van de letterkralen en schuif deze aan de vlecht. Haal de laatste 10 cm van de vlecht weer uit en maak er een knoop in. Strijk de uiteinden netjes en knip de eindjes eventueel schuin af. Bepaal waar je de rubberen lusjes wilt hebben en zet ze daar met een gouden ringetje vast aan een of twee strengetjes van de vlecht. Is je koord te lang, kort hem dan in voor je de knoop aan het einde maakt en maak hem dan volgens de werkbeschrijving verder af.

Tip: als het lastig is de letter-kralen om de vlecht te schuiven, kan je het uiteinde strak omwikkelen met een plakbandje, schuin afknippen en het gaat meteen makkelijker.

null Beeld

Strandshopper

null Beeld

Dit heb je nodig

 • gebloemde stof (Liberty)
 • naturelkleurig linnen
 • hydrofielstof
 • naaimachine

Zo maak je de strandshopper

Knip 2 lappen linnen van 48x59 cm en 1 van 14x155 cm. Knip 2 lappen van 47x57 en 1 van 12x151 cm de hydrofielstof. Naai verschillende restjes bloemenstof aan elkaar tot een lapje van 48x59 cm. Naai de bloemetjes stof op een van de linnen lappen. Zet eerst de voeringtas van hydrofielstof in elkaar: naai de lange reep stof over de lengte vast aan een rechthoek: de korte zijde, lange zijde en dan weer korte zijde. Aan de andere kant van de lange reep stof doe je hetzelfde met het tweede rechthoek. Naai vervolgens de buitenste tas op dezelfde manier als de voeringtas.

Zet de tassen vervolgens aan elkaar vast met de goede stofkanten tegen elkaar aan. Laat een zijstuk open om de tas te keren. Je kunt de voeringstof nu in de tas stoppen. Naai het open stuk aan de zijkant netjes dicht. Tijd voor de hengsels: knip hiervoor 2 lappen linnen van 16x30 cm. Vouw ze in de lengte dubbel en strijk er een duidelijke vouw in. Vouw open en vouw beide zijkanten naar de gestreken middenvouw. Strijk ook hier weer vouwen in en vouw het geheel dubbel. Je hebt nu vier lagen stof voor een stevig hengsel. Naai dicht op een cm van de rand. Naai aan de andere zijkant een sierstiksel: ook op een cm van de rand. Torn op 11 cm van zijrand de bovenrand van de tas een stukje van 4 cm open, hier steek je straks het hengsel in. Doe dat op alle 4 de plekken waar het hengsel moet komen. Door naalden haaks in de stof te steken voorkom je dat je te ver gaat of het uitscheurt.

Steek de hengsels er voorzichtig door en naai stevig vast. Naai vervolgens over de hele opening van de tas een stiksel van 1 cm van de rand. Doe dit ook langs de hele voorzijde en achterzijde zodat je een leuke afwerking hebt die de tas wat meer vorm geeft.

null Beeld

Luchtig truitje voor als er een fris windje staat

null Beeld

Maten: a) 38-40 b) 42-44 c) 46-48 d) 50-52. Dit truitje valt klein en heeft een driekwart mouw.

Dit heb je nodig

 • Garen: RE-TAPE CRAFT kl. 305 (katia.com): a) 7 b) 8 c) 8 d) 9 bollen
 • Breinaalden nr. 5½. Gebruikte steken: Boordsteek 1x1, Naad d.m.v. platte kantsteek, Ajoursteek (zie beschrijving hieronder)
 • Haaknaald nr 4 mm. Gebruikte steken: Vasten, Kreeftsteek.

Ajoursteek

1e naald: 3 st. r., * 2 st. samen r. breien, 1 draadomslag *, herhaal van * tot * en eindig de naald met 3 st. r.
2e naald: 3 st. av., * 2 st. samen av. breien, 1 draadomslag *, herhaal van * tot * en eindig de naald met 3 st. av.
Herhaal deze 2 naalden.

Steekverhouding

In ajoursteek, breinaalden nr. 5 ½
10x10 cm = 16 st. en 20 naalden.

Rugpand

Met breinaalden nr. 5 ½, a) 90 st. b) 98 st. c) 104 st. d) 112 st. opz. Brei boordsteek 1x1.
Bij 5 cm totale lengte, verder breien in ajoursteek.
Schouders en hals: Bij a) 49 cm b) 50 cm c) 51 cm d) 52 cm totale lengte, alle st. afk.

Voorpand

Breien zoals het rugpand, behalve de hals.
Hals: Bij 29 cm totale lengte, aan de goede kant v.h. werk, het werk in twee gelijke delen verdelen en hierna elk deel apart verder breien.Minder hierbij aan de halskant, op 1 st. vanaf de kant:

a) elke 4e naald: 1 maal 2 st., 1 maal 1 st., 1 maal 2 st., 1 maal 1 st., 1 maal 2 st.; elke 2e naald: 8 maal 1 st.
b) elke 4e naald: 1 maal 2 st., 1 maal 1 st., 1 maal 2 st., 1 maal 1 st.; elke 2e naald: 12 maal 1 st.
c) elke 4e naald: 1 maal 2 st., 1 maal 1 st., 1 maal 2 st., 1 maal 1 st., 1 maal 2 st., 1 maal 1 st.; elke 2e naald: 1 maal 2 st., 8 maal 1 st.
d) elke 4e naald: 1 maal 2 st., 1 maal 1 st., 1 maal 2 st., 1 maal 1 st., 1 maal 2 st., 1 maal 1 st.; elke 2e naald: 1 maal 2 st., 1 maal 1 st., 1 maal 2 st., 7 maal 1 st.

Schouder: Bij a) 20 cm b) 21 cm c) 22 cm d) 23 cm lengte, meten vanaf het begin v.d. hals, de resterende a) 29 st. b) 31 st. c) 33 st. d) 35 st. afk.

Brei het andere deel idem, maar in spiegelbeeld.

null Beeld

Mouwen

Met breinaalden nr. 5 ½, a) 54 st. b) 58 st. c) 60 st. d) 64 st. opz. Brei boordsteek 1x1.

Bij 3 cm totale lengte, verderbreien in ajoursteek en meerder hierbij aan beide kanten, op 1 st. vanaf elke kant:

a) elke 12e naald: 5 maal 1 st.
b) elke 12e naald: 5 maal 1 st.
c) elke 12e naald: 5 maal 1 st.
d) afwisselend elke 12e naald en elke 14e naald: 5 maal 1 st.

Er zijn hierna:a) 64 st. b) 68 st. c) 70 st. d) 74 st.
Bij a) 33 cm b) 34 cm c) 35 cm d) 36 cm totale lengte, alle st. afk.

Brei de andere mouw idem.

null Beeld

In elkaar zetten en afwerken

Alle naden worden vastgenaaid d.m.v. platte kantsteek. Sluit de schoudernaden. Afwerking hals: met de haaknaald nr. 4 mm, haak rondom de gehele hals 1 toer in vasten en 1 toer in kreeftesteek met a) 96 st. b) 102 st. c) 108 st. d) 116 st. De draad afknippen en wegwerken.

Bevestig de mouwen, met het midden v.d. bovenkant v.d. mouw aan de schoudernaad en de uiteinden v.d. bovenkant v.d. mouw op a) 20 cm b) 21 cm c) 22 cm d) 23 cm vanaf de schoudernaad vastnaaien aan het rugpand en het voorpand.Sluit de binnenkant v.d. mouwen en naden v.d. zijkanten.

Ghislaine van DeldenBarbara Groen. Ontwerp en styling: Ghislaine van Delden.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden