Margriet logo
Planten verpotten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

4x tekenen die erop wijzen dat het tijd is om je plant te verpotten

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je kamerplanten te verpotten. Voor planten is het belangrijk dat ze regelmatig worden verpot om ze zo in een goede en gezonde staat te houden. Maar aan welke signalen kun je herkennen dat het hoog tijd is om je plant een nieuwe plantenpot en wat verse aarde te geven?

We leggen het je uit.

1. Wortels steken uit

Verpotten bevordert de groei van planten, want wanneer je dit niet doet, komen de wortels te dicht op elkaar en stopt de plant met groeien. Het kan ook zijn dat de vele wortels de plant omhoog duwen. Door deze dingen kan de plant dan uiteindelijk doodgaan en dat wil je natuurlijk niet. Dus een goede tip: bekijk je plant aan alle kanten. Zie je wortels cirkelen of in elkaar geknoopt? Dan is het tijd om je plant te verpotten.

2. De potgrond droogt uit

Het kan ook zijn dat je niet per se een grotere pot nodig hebt voor je plant, maar dat de aarde alleen moet worden vervangen. Potgrond bevat namelijk genoeg voeding voor zes weken. In de lente en zomer kun je eens per maand via het water extra voeding bijgeven. Maar let op: als je je plant eerst één keer in de week water gaf en nu bijvoorbeeld drie keer in de week, kan het alsnog nodig zijn om een nieuwe pot aan te schaffen. Een pot met meer aarde houdt het water namelijk beter vast.

3. De bladeren kleuren geel en vallen uit

Planten kunnen in het algemeen veel van kleur veranderen, maar wanneer het blad geel kleurt, is dat meestal geen goed teken. De gele kleur van de bladeren kan onder andere te maken hebben met te veel licht of juist te veel water, maar als er ineens heel veel gele bladeren zijn, kan dit ook te maken hebben met dat er niet genoeg aarde is voor de wortels. Hierdoor is er ook niet genoeg aarde om de voedingsstoffen vast te houden die de wortels kunnen opnemen en naar de plant kunnen brengen. Het gevolg hiervan is dat de gele bladeren gaan uitvallen. Eigenlijk geeft jouw plant hiermee een duidelijk signaal af dat het tijd is om te verpotten.

4. De juiste pot

Een grote plant in een te kleine bloempot? Of juist een klein plantje in een grote pot? Het is belangrijk om het goede formaat te hebben om je plant optimaal te laten groeien. Maar hoe kom je daarachter? Het verschilt per plant, maar als vuistregel kun je nemen dat hoe meer water de plant nodig heeft, hoe groter de pot moet zijn in verhouding met het formaat van de plant. Een andere handige tip is om bij het kiezen van een nieuwe pot te kijken naar de kweekpot waarin de plant staat als je hem koopt. Deze pot is altijd net te klein, omdat de plant in de winkel nog groeit. Bij het uitzoeken van een nieuwe pot kies je dus voor een diameter die 15 tot 25 procent groter is ten opzichte van de kweekpot. Als je nu bijvoorbeeld een pot hebt met een diameter van 24 centimeter, ga je bij de nieuwe voor een diameter van 29 centimeter. Hierdoor kan je plant weer optimaal groeien.

Bron | Santé, Tips&Weetjes, Decopots

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden