null Beeld

4x dít wil je weten over de symbolen en teksten op je beautyproducten

Van moeilijke woorden en rare codes tot een ellenlange ingrediëntenlijst: er zijn maar weinig mensen die begrijpen wat er nu precies op het label van hun beautyproducten staat. Zonde, want sommige dingen wil je toch echt wél weten.

Daarom hier een overzichtje van de vier belangrijkste dingen om te checken:

1. Ingrediëntenlijst

Het lijkt er misschien op alsof de ingrediënten op het label er in willekeurige volgorde zijn opgedrukt, maar niets is minder waar. De ingrediënten staan namelijk gerangschikt op basis van hun aanwezigheid in het product. Dit betekent dat de ingrediënten met de hoogste concentratie helemaal vooraan in de ingrediëntenlijst staan, terwijl de ingrediënten die helemaal onderin staan het minst in het product voorkomen. Als je dus een product wilt kopen omdat er vooraan op de verpakking heel groot staat dat het rozenolie bevat, maar je vervolgens ziet dat dit ingrediënt helemaal achteraan de ingrediëntenlijst staat, dan weet je dus dat je het product misschien beter kan laten staan. Als iets helemaal achteraan staat, is de werking ervan namelijk helaas minimaal. Ook producten waar alcohol helemaal vooraan in de ingrediëntenlijst staat, kun je beter skippen. Alcohol is namelijk helemaal niet goed voor je huid.

2. Houdbaarheidsdatum

Wist je dat de houdbaarheidsdatum van een product ook altijd op het label staat aangegeven? Hiervoor moet op je verpakking een plaatje zoeken van een geopend potje. Hier zie je namelijk altijd dingen als ‘6M’ of ‘12M’ staan, wat betekent dat het product nog zes of twaalf maanden houdbaar is nadat je deze hebt geopend. Nu denk je misschien ‘wat maakt een paar maanden later nu uit?’, maar voor je huid kun je deze richtlijn maar beter wel volgen. Als de houdbaarheidsdatum eenmaal is overschreden, is de kans groot dat de olie-achtige ingrediënten in je product nar de bovenkant zullen stijgen, waardoor je dus een hogere dosis olie op je huid krijgt dan wat de bedoeling is. Hierdoor kun je last krijgen van puistjes en onzuiverheden, iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt. Daarnaast kunnen er na verloop van tijd allerlei bacteriën in je product gaan zitten.

Lees ook: wat is het verschil tussen dag- en nachtcrème?

3. Misleidende productnamen

Er mag dan wel ‘met organische arganolie’ op je crème staan, maar dit betekent niet meteen dat het hele product organisch of natuurlijk is. Veel producten zetten dit op de verpakking om het extra aantrekkelijk te maken, terwijl er in de werkelijkheid maar één organisch ingrediënt in het product zit. En één ingrediënt, maakt natuurlijk niet meteen het hele product organisch of natuurlijk. Laat je hier dus niet door misleiden.

4. Proefdiervrij

Vind jij het belangrijk om geen producten te gebruiken die op dieren zijn getest? Check dan altijd of er een logo van een springend konijn op je producten staat. Als dit het geval is, dan betekent het dat je product niet op dieren is getest.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden