Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

4 schaamteloos grappige vrouwen om te volgen op Instagram

Wil je onbekommerd lachen, dan moet je op de social media van Tina de Bruin, Carly Wijs, Martine Sandifort en Anne-Marie Jung zijn. Het plezier spat van het scherm af bij deze grappige vrouwen.

#zijzijnleuk

null Beeld

Carly Wijs

Actrice Carly Wijs (55) laat op Instagram een ongefilterde versie van zichzelf zien, waarmee ze de lachers op hand heeft. Haar doel: één miljoen volgers krijgen met posts over niks.

Glamourloos

“Tot voor kort moest ik niets hebben van social media. Ik voel me stom als ik zeg: ‘Kijk, hier een foto van mij in een mooie jurk!’ Maar op een gegeven moment zei een producent: ‘Je moet Instagram nemen, anders kiezen we voor een actrice met meer volgers.’ Sindsdien post ik regelmatig iets, maar wel zo glamourloos mogelijk. Zonder make-up, zonder filter, over de meest alledaagse dingen.”

Parallel universum

“Mijn posts gaan vaak over eten, want dat doe ik elke dag. Verder vind ik mijn leven niet zo interessant. Dat straal ik uit in mijn berichtjes, wat mensen waarderen. Ze herkennen zich erin en sturen hilarische reacties. Daar moet ik zo om lachen. Ik heb er inmiddels echt lol in, want ik vind het leuk om met mensen te communiceren. Je creëert een soort parallel universum, waarin je virtuele vriendschappen opbouwt.”

Mennonieten

“Ik kijk het liefste naar posts met baby’s. Iedereen die niet stoppen kan met posten van het nieuwe leven heeft aan mij een dankbare volger. Ik volg ook veel vrienden en soms opmerkelijke mensen. Een tijd zocht ik voor een project christelijke gemeenschappen in Canada. Zo kwam ik op een docu over de Mennonieten, die nog leven zoals ze dat in de negentiende eeuw deden. Je zag hoe één meisje die wereld letterlijk ontvluchtte. Dat meisje, @denisehofer_, is nu getrouwd en krijgt haar eerste kind. Ik vind het mooi om haar te volgen, omdat ik haar tragische voorgeschiedenis ken.”

Kakmevrouw

“Mijn doel is om één miljoen volgers te krijgen met posts over niks. Dat zou ik een grote grap vinden. Ondertussen hoop ik dat mensen erom moeten lachen en denken: ik heb ook de was gedaan, broccoli gegeten en een joggingbroek aangetrokken. Bijkomend voordeel is dat producenten me eens van een heel andere kant zien. Ik word vaak getypecast als kakmevrouw met mantelpakje, maar ik kan ook heel goed slonzig zijn.”

Carly volgen op Instagram? Dat kan via @wijscarly.

Tina de Bruin

null Beeld

Actrice en cabaretière Tina de Bruin (45) maakt al haar hele leven filmpjes met hilarische sketches en imitaties. Een deel van haar creaties deelt ze gratis op Instagram.

Boze typetjes

“Ik heb al mijn hele leven een voorliefde voor kwade mensen die zich opwinden over niks. Alles wat onder klein leed valt, daar smul ik van. Ik ben eigenlijk een enorme voyeur. Soms schrijf ik conversaties op in de tram. Of ik verwerk een zin uit een gesprekje in de supermarkt in een sketch. Daar maak ik filmpjes van die ik op Instagram plaats. Mensen moeten daar enorm om lachen, dat is waarvoor ik het doe.”

Zelfspot

“Humor en zelfspot zijn voor mij een soort lifesavers. Als ik die twee ingrediënten kwijt zou zijn, dan zou het leven voor mij een worsteling worden. Je moet om jezelf kunnen lachen, het menselijke en het kwetsbare omarmen. Ik vind het leuk om knap op foto’s te staan, maar we moeten niet vergeten dat het leven niet alleen rozengeur is. Daarom plaats ik soms foto’s waarop ik er juist raar of gek uitzie. Dat vind ik gezond.”

Dagelijkse sleur

“Natuurlijk geeft het een kick als ik veel likes krijg. Het geeft hetzelfde gevoel als een applaus in het theater. We leven in een vrij land, je mag me ook niet leuk vinden, maar je wilt toch niet dat mensen ‘boe!’ roepen. Het is mijn doel om mensen even uit de dagelijkse sleur te halen. En dat ze in september volgend jaar naar mijn voorstelling komen kijken: ‘O, dat is zij van die filmpjes, die wil ik wel zien.’ Daar hoop ik wel op.”

Bevredigend

“Ik volg zelf allerlei modemensen: Suzy Menkes, Cécile Narinx en fotograaf . Zij komen nog eens ergens, bij modeshows op de prachtigste plekken. Dat vind ik geweldig om te volgen, maar ik ben ook groot fan van Ricky Gervais. En ik kan mezelf nog weleens verliezen in satisfying filmpjes: mensen die iets uit plastic gieten of zeepjes aan het versnijden zijn. Je hebt er helemaal niks aan, maar ik vind het ontzettend rustgevend om naar te kijken.”

Tina volgen op Instagram? @tina10a

Martine Sandifort

null Beeld

Sinds de coronacrisis kruipt cabaretière Martine Sandifort (51) elke dag in de rol van coach. Het resultaat: grappige Namasteetjes-filmpjes op socials en haar eigen platform.

Namasteetje

“Ik zou een solovoorstelling maken, maar die ging door corona niet door. Toen ben ik elke dag een filmpje gaan maken, een Namasteetje. Eerst plaatste ik die alleen op social media, later ook op mijn eigen platform Petje Af. Zo verschoof mijn werk van theater naar online. En dat bleek best verslavend. Ik geniet ontzettend van alle aandacht en de community die rond mijn filmpjes is ontstaan. Het is cabaret, maar ook een soort anti-coaching.”

Klantenbinding

“De posts op Instagram, Facebook en Twitter zijn gratis, maar ik heb ook al een paar keer een online voorstelling en een stel trainingen gedaan waarvoor mensen kaartjes moesten kopen. Dat heeft me wat geld en bekendheid opgeleverd, maar het grootste doel is om mensen naar het theater te krijgen. In duo-verband ben ik al bekend, maar als solist begin ik net. Met de filmpjes probeer ik mensen aan me te binden die mijn werk leuk vinden.”

Masters of Instagram

“Ik volg op Instagram @lauraclery. Laura en haar man waren allebei aan de drank, zijn nu sober en hebben net een tweede kindje gekregen. Een ontroerend mooi en ook komisch stel. Nienke Plas is nu niet meer zo actief, maar ik vind haar ook erg grappig. De echte master van dit moment is Merijn Scholten. Hij zit net als ik een beetje in de spirituele hoek, maar hij maakt echt compleet gemonteerde filmpjes. Ik film alles simpel uit de hand.”

In de roos

“Als het een beetje meezit, neem ik een filmpje in één keer op. Ik weet van mezelf dat het niet elke keer in de roos kan zijn, maar dat is nu eenmaal het risico als je elke dag iets doet. Heel af en toe neem ik een filmpje nog een keer op, maar dat werkt eigenlijk nooit zo goed. Hoe meer ik van tevoren over de filmpjes nadenk, hoe minder leuk het resultaat wordt. Eigenlijk zit er dus niet zo heel veel werk in.”

Martine volgen op Instagram? @martinesandifort

Anne-Marie Jung

null Beeld

Comédienne Anne-Marie Jung (45) schept er plezier in om op Instagram haar eigen, originele en gevatte koers te varen. Net zoals ze dat in het echte leven doet.

Etalage

“Ik ben altijd al bezig geweest met hoe ik eruitzie en de manier waarop ik mezelf uit. Toen Instagram voorbijkwam, dacht ik meteen: dit is totaal geschikt voor mij. Het is een soort etalage van jezelf, die je op je eigen manier mag vormgeven. Daar maak ik gretig gebruik van, vanuit een soort behoefte om te delen. De ene keer is dat een foto in bikini, dan weer een gekke bek, maar het is vooral veel positiviteit. Dat past bij mijn karakter.”

Vriendschap

“Het leuke van social media is dat er mensen zijn die jou letterlijk volgen. Zij weten waar je mee bezig bent en wat je leuk vindt. Er wordt in mijn DM heel wat afgekletst en soms spreek ik live met mensen af. Ik heb er zelfs een leuke en lieve vriendin aan overgehouden: Marieke Voorsluijs, met wie ik het knutselboek Kreatief met kut heb gemaakt. Die samenwerking en vriendschap is begonnen op Instagram. Dat is iets wat je van tevoren niet bedenkt.”

Bloempotkapsel

“Als kind zag ik er nogal grappig en wonderlijk uit. Foto’s uit die tijd met een bloempotkapsel doen het altijd goed. Maar ik vind het ook leuk om grapjes te maken. Andere mensen plaatsen het perfecte plaatje van de galajurk op de rode loper, ik maak een foto van mezelf in het corrigerende ondergoed dat ik daaronder draag om de boel in toom te houden. Ik bepaal zelf wat ik leuk vind en ik laat me niet gek maken door wat anderen doen.”

Pastagrannies

“Ik word heel blij van cheesy dingetjes op social media. Mensen die stelletjes fotograferen die hetzelfde dragen, zoals op @anwbstelletjes. En @pastagrannies, een account met filmpjes van oude Italiaanse omaatjes die met de hand pasta maken. Als ik zin heb om rustig te worden, dan kijk ik daar naar. Ook leuk is @liefdevantoen, van iemand die foto’s maakt van liefdesoproepjes die tussen 1840 en 1940 in de krant hebben gestaan.”

Anne-Marie volgen op Instagram? @annemariemetstreepje

Tekst | Fleur Baxmeier

Fotografie | Getty Images, privébeeld

Redactie MargrietGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden