null Beeld

3 spellen waarbij je juist mag valsspelen

Ben jij zo’n speler die het altijd wel leuk vindt om een spelletje een beetje slinks te manipuleren? Een valsspelen en lekker bluffen om de boel wat op te spicen?

Bij deze 3 spellen is valsspelen helemaal legaal:

Manipuleren met Celestia

null Beeld

In

dit spel reizen de spelers per luchtschip van stad naar stad. Per reis gooit

een speler dobbelstenen en moeten de anderen inschatten of hij bijbehorende

kaarten in zijn hand heeft of niet. Vertrouw je het niet? Dan stap je uit.

Vertrouw je het wel? Dan blijf je lekker zitten tot de volgende stad. Hoe

verder je komt, hoe groter de schatten zijn die je in de steden vindt.

Als speler kun je flink manipuleren door op anderen in te praten wel of niet mee te gaan. En ook als schipper kan je beslissen mensen op het laatste moment uit je boot te gooien. Maar ja, misschien zijn je medereizigers jou wel zat en gooien ze jou overboord. Alles kan in dit sprookjesachtige landschap! Wie de meeste schatten heeft verzameld, wint het spel.

Leugentje om bestwil met De Sheriff van Nottingham

Een van de spelers speelt de Sheriff (die slechterik uit Robin Hood). De andere spelers zijn markthandelaren die legale én illegale goederen onder zijn neus verhandelen. Dat doen ze door een aantal goederen in een zakje te doen. Vervolgens legt iedere speler dat zakje voor aan de sheriff en vertelt met zijn meest onschuldige gezicht wat erin zit.

Lekker als je goed kunt liegen. En heerlijk om de sheriff gek te maken, want je mag ook de waarheid vertellen. Uiteindelijk bepaalt de sheriff wie hij wel en niet vertrouwt en wie dus controle krijgt. De spelers mogen daar invloed op uitoefenen door de sheriff op allerlei manieren te manipuleren en om te kopen.

Bij dit spel draait het allemaal om geld verdienen! Wie het best kan liegen, wint de meeste munten en wint daarmee het spel.

Lees ook:

Déze zet in kaartspel Uno blijkt helemaal niet te mogen…

Valsspelen met Perudo

null Beeld

Slim

manipuleren doe je met dit kleurige dobbelspel. Iedereen schudt de dobbelstenen

onder zijn eigen bekertje en kijkt even goed wat hij heeft. Daarna roep je om

de beurt wat je denkt dat er in totaal ligt. Bijvoorbeeld: 5 vieren! Degene na

jou moet er altijd een schepje bovenop doen: er zijn 6 vieren! Of: er zijn 5

vijven.

Zo ga je door tot iemand het niet meer gelooft en ‘Dudo’ roept. Heeft degene gelijk, dan gaat er een steen uit de dobbelsteen van de speler voor hem. Heeft hij het fout, dan moet hij zelf een dobbelsteen inleveren.

Uiteindelijk blijven er steeds minder dobbelstenen in het spel en wordt het steeds moeilijker. Je kunt hier naar hartenlust valsspelen, want je mag gewoon iets roepen wat niet onder jouw bekertje ligt. Wel goed blijven opletten, want je kan zomaar zelf de sjaak zijn!

Wist jij...

Dat je beter niet met de randjes van een puzzel kunt beginnen?

Tekst | Marion Siemonsma

Beeld | GettyImages & eigen beeld Marion Siemonsma

Marion is gek op bordspellen! Ze schrijf over spellen en hoe je ze inzet voor educatieve doelen. Ze gebruikt spellen in haar eigen lessen en verzorgt regelmatig spelmiddagen op de school van haar zoon. Op haar website Pen-en-pion.nl komen haar spellenkennis, onderwijsachtergrond en schrijfverslaving samen in het Kenniscentrum Spel. Daarnaast geeft Marion lessen Nederlands aan anderstaligen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden