Margriet logo
geld besparen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

18 x praktische bespaartips om het dagelijks leven goedkoper te maken

De termen inflatie en koopkracht vliegen je om je oren. Helaas, maar waar: het dagelijks leven is de afgelopen tijd duurder geworden. Kostbare boodschappen, stijgende brandstofprijzen en dan ook nog die torenhoge energierekening.

Daarom delen wij achttien tips die je kunt toepassen om geld te besparen. Fijn voor je portemonnee!

1. Warmte binnenhouden

Om de warmte van de verwarming binnen te houden, kan je tochtstrips gebruiken en een brievenbusborstel plaatsen in je voordeur. Zorg dat er niet te veel spullen voor de verwarming staan of hangen, zoals een poef of gordijnen. Zo kan de warmte van de verwarming minder goed de kamer in.

2. Hete lucht

Creëer een warmtebron met een warmwaterzak, een kruik, of maak een hete kop thee voor jezelf. Verwarm je afbakbroodjes of een ovenschotel in de oven? Laat de oven even open staan om de kamer te verwarmen met de hete lucht.

3. Regendouche

Je kan zo’n 45 euro per jaar besparen door te douchen onder een besparende douchekop. Zo bespaar je water, energie én geld.

4. Water koken

Van plan om aardappelen, rijst of groente te koken? Vul je waterkoker met de benodigde hoeveelheid water en zet hem aan. Zo verbruik je minder gas. Schenk het kokende water vervolgens in een zo’n klein mogelijke pan om water te besparen. Hiernaast kan je ook gebruik maken van een thermoskan om het gekookte water te behouden.

5. Ontkalken

Het is van belang dat je de waterkoker en het koffiezetapparaat af en toe ontkalkt. De apparaten verbruiken meer energie als zij veel kalkaanslag hebben.

6. Eenpansgerecht

Met eenpansgerechten verminder je het gasverbruik, watergebruik en de hoeveelheid afwas. Daarnaast kan je grote porties maken waarvan je een gedeelte kan invriezen.

7. Vier wielen

Je kunt zo’n 2 tot 5 procent brandstof besparen als je een juiste bandenspanning aanhoudt. Je auto verbruikt namelijk meer energie bij te zachte banden. Daarnaast zorgt de functie cruise control voor een gunstiger brandstofverbruik. Bespaar geld door zo zoveel mogelijk met constante snelheid te rijden, zolang dat veilig is.

8. Spullen

Heb je een verzameling spullen op zolder liggen? Of kledingstukken en een paar schoenen die je langer dan een jaar niet hebt aangeraakt? Kijk of de items nog van kwaliteit zijn en verkoop het online.

9. Leen of huur

Gereedschap voor een specifiek klusje, een videospeler, fotografie-accessoires of een huishoudapparaat? Je kunt spullen ook lenen of huren in plaats van zelf aanschaffen. Leen of huur van een vriend(in), de buren of via Peerby. Door in te vullen wat je nodig hebt en een locatie toe te voegen, krijg je een lijst te zien met mensen die het item voor je klaar hebben liggen.

10. Kringloopwinkel

Sla die drukke winkelstraat een keer over en breng een bezoekje aan de kringloop. De kans is groot dat je tegenkomt waar je naar op zoek was, of iets vindt wat je altijd al wilde hebben. Goed voor de portemonnee en het milieu.

11. Strek en buk

Supermarkten passen veel verkooptrucs toe om jou in verleiding te brengen. Als je boodschappen doet, zul je merken dat de duurdere producten in het assortiment op ooghoogte liggen. Door te strekken en te bukken kun je bij de goedkopere producten van de betaalbaardere (huis-)merken.

12. Groente en fruit

Kijk naar de aanbiedingen bij het kopen van groente en fruit. De verschillende soorten groente en fruit zijn in bepaalde seizoenen duurder dan in andere seizoenen.

13. Sluipverbruik

Je verbruikt ook stroom als je telefoon niet aan de oplader ligt, maar de lader wél in het stopcontact zit. Kijk ook naar het snoer van de waterkoker, het koffiezetapparaat, of de lamp die je nooit aan hebt staan. Daarnaast staan apparaten in huis soms op stand-by. Je verbruikt hierdoor veel energie op een dag, terwijl je de apparaten niet gebruikt.

14. Abonnementen

Ga na hoeveel abonnementen je hebt én of je de prijs van deze abonnementen nog wel wil betalen. Denk ook aan eventuele ‘gemaksdiensten’ die geen basisbehoefte zijn, zoals streamingdiensten, muziekabonnementen, maaltijdboxen, of loterijen.

15. Naar bed

Het wordt ‘s ochtends steeds eerder licht. Probeer een dagelijkse routine aan te houden en ‘s avonds één uurtje eerder naar bed te gaan. Zo bespaar je elektriciteit en gas kosten in de avond en maak je gebruik van het zonlicht.

16. Schoonmaakmiddelen

Door je eigen zeep, (af)wasmiddel, of luchtverfrisser zelf te maken bespaar je veel geld. Met producten als soda en azijn maak je in een handomdraai zelf je schoonmaakmiddelen.

17. Koelkast

Bevroren fruit en groenten uit de vriezer kun je het beste laten ontdooien in de koelkast. Op deze manier komt de kou van de producten in de koelkast en verbruikt de koelkast minder energie om de ruimte koel te houden. Ook is het slim om de koelkast niet in de zon of naast de verwarming te zetten. De warmte zorgt ervoor dat het energieverbruik van de koelkast stijgt.

18. Prijsvragen

Neem deel aan leuke prijsvragen, of winacties voor producten, uitjes en vakanties. Meedoen belangrijker is dan winnen, maar proberen kan geen kwaad.

Bron | Nouveau, Milieu Centraal, Leuke Geit, Hier

Anne-Lotte HermansGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden