null Beeld Istock
Beeld Istock

PREMIUM

16 boeiende podcasts voor in je vrije uurtjes

Voor aan het zwembad, op het strand of tijdens een wandeling… Met deze 16 podcasts is het heerlijk relaxen.

Spanning en sensatie

De goudschat van Serooskerke

In de jaren zestig stuit de Zeeuwse boer Christiaanse tijdens het preisteken op zijn land op een goudschat. Dit is het begin van de zoektocht naar de geschiedenis van de munten, wie de rechtmatige eigenaar is en hoe gouden munten zorgen voor een verdeling in het dorp van Serooskerke.

De Deventer Mediazaak

Bijna iedereen herinnert zich nog wel de beelden op tv, toen de veroordeelde Ernest Louwes ontplofte na de uitspraak (‘Het Hof beveelt gevangenneming’) en worstelend de zaal verlaat. Dat was in 1999: boekhouder Louwes moest opnieuw de gevangenis in vanwege de moord op weduwe Wittenberg uit Deventer.

Door de heftige reactie op zijn vonnis kón Louwes volgens veel mensen niet de dader zijn. En daarom werd er al snel een andere verdachte aangewezen: de klusjesman. Publiekelijk werd hij aan de schandpaal genageld, ondanks dat er steeds meer bewijzen kwamen dat hij het niet kon hebben gedaan. Het mondde uit in een groot mediacircus, en is het onderwerp van de podcast van Annegriet Wietsma. Zij praat met al die journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen hoe zij onderdeel werden van het mediacircus. Intrigerend tot en met de laatste, zesde aflevering. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

null Beeld

Zo leer je nog eens wat

De Universiteit van Nederland

Waarom krijgt de een wel dementie en de ander niet? Waarom kloppen sommige herinneringen niet? De beste wetenschappers geven antwoord op spraakmakende vragen. Zo leer je in deze minicolleges van vijftien minuten of dieren ook verliefd kunnen worden en waarom muggen het altijd op jou hebben gemunt.

Vogelspotcast

Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat wekelijks op vogelsafari met jeugdvriend Gisbert van Baalen, die niets van vogels weet. Een ideale combi voor wie ook van vogelspotten houdt, of er juist wat over wil weten. Volg de Vogelspotcast ook op Instagram.

Het verhaal van Nederland

Ook zo fan van Het verhaal van Nederland? Dan ook van deze podwalks! Met deze speciale audiotour wandel je langs verschillende historische locaties in heel Nederland: Anloo, Nijmegen, Dokkum, Muiden, Deventer, Brielle, Hoorn, Hattem, Veenhuizen en Vught. En natuurlijk wandelt Daan Schuurmans met je mee: hij vertelt alles van de locaties die je bezoekt.

null Beeld

Humor om te lachen

De verwarde cavia

De verwarde cavia is een boek over… een cavia die op kantoor werkt, met hilarisch herkenbare scènes over het leven op kantoor. Schrijver Paulien Cornelisse leest in de podcast haar boek voor, en is grappig zoals alleen zij dat kan zijn. Zoals ze zegt: zeer professioneel voorgelezen. En af en toe vliegt er een vliegtuig over.

Marc-Marie & Aaf vinden iets

Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius verwonderen zich als theatermakers en schrijvers over van alles. Van bakfiets tot airfryer en alles daartussenin. Waarom is de ov-chipkaart bijvoorbeeld geel? Tussendoor wordt er geroddeld en vooral veel (gehuild van het) gelachen. Marc-Marie en Aaf vormen een gouden podcastduo en hebben zelf zó veel aanstekelijk plezier tijdens het maken dat je niet wilt dat het ophoudt.

Afscheid van een auto

De een vervloekt ’m, voor de ander is het hét beginpunt van de vakantie: de Franse snelweg richting het zuiden, de Route du Soleil. De Vlaamse theatermaker Adriaan van Aken neemt de luisteraar in deze bijzonder vermakelijke podcast mee langs alle bekende rustpunten. Dit is geen roadmovie, maar een heuse roadpodcast!

null Beeld

Lichaam en geest

Geen kleine man

Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een juiste diagnose? In deze podcast gaat journaliste Sofie Peeters op zoek naar het antwoord op dit structurele probleem in de geneeskunde. Opvallende uitkomst: het begint al thuis. Een vrouw stuurt haar partner snel naar de dokter, maar bagatelliseert haar eigen klachten.

Oorlog in je lichaam

Wat gebeurt er als je vrouw de diagnose uitgezaaide borstkanker krijgt? Journalist Hans Jaap Melissen en zijn vrouw Sigrid vertellen hierover in deze eerlijke, open en sterke podcast. Naast hun eigen aangrijpende verhaal laten ze artsen en deskundigen aan het woord, die hun verhaal in een groter perspectief plaatsen.

De podcastpsycholoog

Waarom lukt het niet om doelen te behalen? Waarom val je terug in je oude gewoontes? Even wat hulp nodig? De Podcastpsycholoog behandelt, zonder al te zwaar te worden, diverse onderwerpen als concentratie en paniek, maar ook zwaardere onderwerpen als negatief zelfbeeld en verslaving. Mooie, verhelderende gesprekken, met verschillende deskundigen.

null Beeld
null Beeld

Vandaag te gast...

30 minuten rauw

Bijzondere gasten, een wekker op een halfuur en dj en radiomaker Ruud de Wild met vlijmscherpe vragen, dat is 30 minuten rauw. Je zou willen dat het wat langer kon, maar die dertig minuten maken ook dat je er meteen helemaal in zit.

Dag voor dag

Journaliste Liesbeth Rasker gaat in gesprek met mensen die haar zeer dierbaar zijn en die allemaal, net als zij, iemand hebben verloren. Gewoon aan de keukentafel, met thee of een fles wijn. Mooie, ontroerende gesprekken over verlies, verdriet, huilen, pijn, doorleven, en nog veel meer.

Suzan & Freek

Je kunt het zo gek niet bedenken of het zangduo Suzan & Freek (je kent ze vast van De Beste Zangers) krijgen ze te pakken. Nick & Simon, Chantal Janzen, Guus Meeuwis, Davina Michelle, Sanne Hans. Fijne interviews over van alles.

null Beeld

Vrouwenzaken

Kaarten op tafel van Tanja Jess

Tanja Jess ontvangt steeds twee vrouwen met een verschillende leeftijd én achtergrond. Samen hebben ze het over uiteenlopende, maar heel herkenbare zaken. Van krabbenmand tot foute mannen, van angst tot vriendschappen. Grappig, leerzaam, verrassend en hartstochtelijk eerlijk.

Mijn verhaal

Mijn verhaal is de podcastserie van Margriet. Hierin gaat journaliste Marijke Kolk in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Verhalen zoals dat van Annemiek, die tijdens haar dienst op de ambulance een oproep kreeg over een gecrashte auto die in brand stond. “Wie de slachtoffers waren, was nog onbekend,” vertelt ze. Op haar ergste nachtmerrie had Annemiek zich nooit kunnen voorbereiden. “We liepen naar de auto en op ongeveer een meter afstand herkende ik de auto, of wat daar nog van over was.” Het slachtoffer was haar negentienjarige zoon Gian.

Hier vind je ze
Op de iPhone staan de Podcasts-apps voor je klaar. Zoeken is heel makkelijk: in de app geef je het onderwerp aan dat je interessant vindt, of de naam van een podcast. Voor Android ga je naar de Google Play Store, waar je de Google Podcasts-app kunt downloaden. Ook op Spotify en Instagram kun je zoeken op podcasts.

null Beeld

podcastluisteren.nl radioviainternet.nl/podcastsnporadio1.nl/podcasts

Tara BeckAnnemarie van Looij en Cecile van DijckIstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden