null Beeld

15 simpele tips om je gelukkiger te voelen

We hebben allemaal weleens last van stress. Soms zie je gewoon door de bomen het bos niet meer. Wil je 't liefst minder stress, lekker lachen en gewoonweg gelukkiger zijn?

Met deze 15 tips van het Belgische magazine GoedGevoel hoef je geen grote veranderingen door te voeren, maar ze kunnen je wél helpen.

1. Bel even met een geliefde

Door de drukte van alledag is er vaak weinig tijd om écht goed contact te hebben met je geliefden. Kies daarom voor korte telefoongesprekken van maximaal vijf minuten. Dagelijks enkele minuutjes bijpraten met iemand om wie je geeft, neemt niet veel tijd in beslag én is goed voor je humeur.

2. Ruim de boel op

De meesten hebben er een hekel aan: opruimen. Maar een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Bombardeer daarom één dag in de week tot jouw vaste opruimdag. Zo kun je bijvoorbeeld je kledingkast uitzoeken. Gooi alles wat je niet regelmatig gebruikt of draagt weg en bewaar enkel de items waaraan je écht gehecht bent.

3. Klaag alleen over problemen die je kunt oplossen

Iedereen moet af en toe even stoom afblazen en dat kan ook als een opluchting voelen. Maar wat heeft het voor zin om te (blijven) klagen over problemen die je niet kunt oplossen, bijvoorbeeld een vertraagde trein of het slechte weer buiten?

4. Maak oogcontact

Iemand aankijken wanneer je naar diegene luistert is normaal. Maar probeer ook eens je gesprekspartner aan te kijken als jij aan het woord bent. Je komt niet alleen betrouwbaarder en zelfverzekerder over, maar je dringt ook nog eens beter door tot je gesprekspartner.

Lees ook: Déze sport past het best bij jouw karakter

5. Houd je keuken netjes

In veel huizen is de keuken het hart van het huis. Een rommelige keuken is dan ook gelijk een doorn in het oog. Houd daarom je keuken netjes en maak hem dagelijks schoon. Leeg je prullenbak, veeg de vloer, maak het aanrecht schoon en producten uit je koelkast die over de datum zijn weg. Het is wetenschappelijk bewezen dat een schone keuken ervoor zorgt dat je minder eet door stress.

6. Probeer eens iets nieuws

Twijfel je al een tijdje om dat leuke maar toch gewaagde kapsel te proberen? Of om op yogales te gaan? Ga er dan voor! Nieuwe ervaringen zorgen ervoor dat je creatiever en productiever bent. Daarnaast heb je gelijk een interessant verhaal te vertellen.

7. Wees niet te hard voor jezelf

Vaak bekijken we onszelf met een kritische blik en daar is opzich niets mis mee. Maar ga ook eens na of je hierin niet doorslaat. Wees voortaan wat liever en geef jezelf ook eens een complimentje als je voor de spiegel staat.

8. Werk jezelf in het zweet

Dat bewegen gezond is, hoeven we je niet meer uit te leggen. Naast de fysieke voordelen zorgt bewegen er ook voor dat je endorfine aanmaakt. Dit is het hormoon dat je blijer maakt. Ga eens lopend naar je werk of pak wat vaker de fiets.

9. Maak je bed op

Je bed gelijk opmaken als je bent opgestaan kost je amper tijd. Daarnaast is het ook een fijner gevoel om in een opgemaakt bed te gaan slapen.

10. Pak eens een boek

Het mooiste aan het lezen van een boek is dat je helemaal kunt verdwalen in het verhaal. Je vergeet de alledaagse sleur eventjes en zit in je eigen wereld. Het tot rust komen is begonnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

11. Wees beleefd tegen anderen

Als je oprecht beleefd bent tegen de mensen om je heen, zullen zij dat ook tegen jou zijn. Houd dus de deur eens open voor een vreemde, zeg alsjeblieft als je 's ochtends bij de bakker een brood bestelt en het voornaamste: glimlach!

12. Concentreer je op wat je doet

Concentreer je op één ding tegelijk. Als we ons op meerdere dingen tegelijk focussen, raken we gestrest en krijgen we minder gedaan. Ben je afgeleid van de taken die je moet doen? Haal diep adem, zet je smartphone op vliegtuigmodus en probeer je opnieuw te concentreren.

13. Drink na het opstaan een glas water

Je krijgt er energie van, het helpt je lichaam toxines kwijt te raken én maakt het makkelijker om de rest van de dag ook water te drinken. Alleen maar voordelen dus.

14. Geef complimenten

Het ontvangen van complimenten maakt je blij. Geef een ander dus eens wat vaker een compliment. Hierdoor bezorg je de ander gelijk en gemakkelijk een goede dag.

15. Maak tijd voor jezelf

In ons drukke leven moeten we ontzettend veel. Maak daarom ook tijd voor jezelf en neem genoeg tijd om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld elke maand een dagje weg, naar de film of een dagje spa.

Bron | GoedGevoel

Beeld | iStock

Lichelle Roozeboom

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden