null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

14 tips: met weinig moeite geld besparen

Geef je vaak meer uit dan verstandig is en kom je daardoor soms in de problemen? Dan heb je zéker wat aan de nieuwe spaartrend Kakeibo. Met deze honderd jaar oude Japanse spaarmethode zeg je vaarwel tegen financiële stress en kan je met weinig moeite veel geld besparen.

Benieuwd hoe je makkelijk geld kan besparen? Lees dan verder.

Vier stappen om met weinig moeite geld te besparen

Het werkt heel eenvoudig. Aan het begin van de maand stel je een soort spaarplan op. Dat gebeurt in vier stappen.

Stap 1: kijk wat er per maand binnenkomt aan salaris, een uitkering of andere inkomstenbronnen.

Stap 2: vraag jezelf af welke dromen je hebt, waar wil je voor sparen, en bedenk welk bedrag je daarvoor wilt overhouden. Als je weet waarvoor je het doet, een doel voor ogen hebt, wordt sparen een stuk makkelijker.

Stap 3: maak een lijstje van je vaste lasten, zoals huur, de hypotheek, autoverzekering, energierekening.

Stap 4: trek van de inkomsten het gewenste spaarbedrag en je lasten af. Wat overblijft deel je door het aantal weken in de maand, meestal 4,5. Dat bedrag mag je uitgeven aan persoonlijke uitgaven als huishoudgeld, kleding en extra’s. Deze bestedingen kun je onderverdelen in verschillende categorieën. Denk aan levensbehoeften, uitstapjes of onvoorziene kosten. Elke week houd je – hoe confronterend ook - de losse contanten en pinkosten bij in je gelddagboek, zodat je precies weet waar je geld blijft.

Toch is dat sparen volgens auteurs van het Nederlandse Kakeibo, Inge Boot en Marina Steinmann, niet het belangrijkste. “Het gaat vooral om het creëren van rust en orde. De filosofie van Kakeibo komt wat dat betreft sterk overeen met die van de bekende Konmari-methode. Opruimgoeroe Marie Kondo leerde ons ‘een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’. Bij Kakeibo leer je in een paar simpele stappen je financiën opruimen, zodat je geen stress hoeft te ervaren,” vertelt Inge.

30% besparen

Als we de Japanners mogen geloven, bespaar je met Kakeibo bijna een derde van je uitgaven. De besparing doe je vooral over het gedeelte waarvan je je minder bewust bent. Niet je vaste lasten, maar de losse uitgaven, daar zit volgens deze methode de winst. Marina: “Neem

impulsaankopen, zoals een kledingstuk waarvan je er eigenlijk al drie in je kast hebt hangen, dat is zonde. Als je daar iets bewuster mee omgaat en weet waarom je deze uitgaven doet, kun je flink besparen. Wij gebruiken in ons boek Kakeibo de ‘five times why’-methode, waarbij je vijf keer de vraag ‘waarom’ stelt. Een voorbeeld. Vraag jezelf: ‘Waarom koop ik die broek?' Geef je daarop het antwoord: ‘Omdat ik het verdien’? Vraag dan door. ‘Waarom vind ik dat ik dat verdien?’

Bij het antwoord: ‘Omdat ik veel heb gewerkt’, vraag je opnieuw door. ‘Waarom heb ik veel gewerkt?’ Misschien is het antwoord: ‘Omdat ik het moeilijk vind om nee te zeggen en mijn grenzen aan te geven’. In vijf vragen pel je steeds verder af tot de kern waarom je doet wat je doet.” Deze manier van mindful met je financiën bezig zijn komt terug in de laatste stap van het Kakeibo-stappenplan, de reflectie aan het einde van elke week (of eventueel maand). Je kijkt of het gelukt is rond te komen met het vastgestelde bedrag, maar ook waarom het niet gelukt is en wat voortaan anders kan.

Kaizen

Maak het jezelf vooral niet meteen te lastig en stel een haalbaar spaarplan op. In Japan leeft men volgens het principe van Kaizen: een goede verandering komt in kleine stapjes. De Japanners geloven dat grote stappen je uit balans halen en zorgen dat je omvalt, waardoor je niet het juiste resultaat kunt behalen. De filosofie van Kaizen is onderdeel van die van Kakeibo.

Dubbel verzekerd?

Veel mensen zijn ergens dubbel voor verzekerd. Stel, je hebt een rechtsbijstandverzekering waarin je ook wordt bijgestaan door een juridisch adviseur als je een verkeersongeluk krijgt, maar je hebt ook een autoverzekering met rechts-bijstanddekking – dan betaal je te veel premie.

Of je bent lid van de Wegenwacht én hebt een autoverzekering met pechhulp in het buitenland. Dubbele kosten. Kortom: inventariseer welke verzekeringen je allemaal hebt afgesloten, pak de polissen erbij en zeg dubbele dekkingen op.

Lees ook: 5x jullie prangende vragen over geld beantwoord: van sparen tot het pensioen

Zelfmaakcadaeau

Geld besparen én attente cadeaus geven aan feestvierende familieleden en vrienden – het vereist enige creativiteit en ‘out of the box’-denken, maar het is wel degelijk mogelijk. Bak een stapel koekjes, schrijf een mooie brief, neem een video op of maak een lekkere scrub. Iets maken waar je je tijd en aandacht in stopt valt misschien niet meteen in het straatje 'weinig moeite', maar je kunt er wel geld mee besparen én het maakt indruk.

Koken met knallers

Gebruik ingrediënten die in de aanbieding zijn in meerdere recepten gedurende een week. Gehakt in de aanbieding koop je wat groter in en gebruikt het vervolgens voor gehaktballetjes in de soep en voor chili con carne. Voor allebei gebruik je ook de tomaten die in de aanbieding zijn. Zo heb je elke dag korting op je avondeten.

Anders tv kijken

Een alles-in-één-pakket kost zo vijftig euro per maand, maar veel mensen leggen nog een paar extra tientjes neer voor een uitgebreider pakket met veel opties. Daarnaast blijft het digitale kastje dat bij je tv-abonnement hoort dag en nacht aan staan, wat geen gunstig effect heeft op je

energierekening. Overstappen naar een internet only-abonnement kan je zo’n 25 euro per maand besparen. Eventueel schaf je eenmalig Chromecast aan: een apparaatje dat je aansluit op je televisie en waarmee je alles wat je op je telefoon of tablet kijkt, kunt streamen naar je televisie.

Shoponthouding

1. Maak het specifiek – Bedenk vooraf aan welke regels je je wilt houden. Natuurlijk wil je boodschappen doen en je auto voltanken. Wat valt er buiten de ‘niet kopen’-regel? Schrijf de voorwaarden die je voor jezelf stelt op en hang ze in het zicht.

2. Voorkom verleidingen – Maak het jezelf gemakkelijker door niet de stad in te gaan, je favoriete webshops niet te bezoeken, je af te melden van nieuwsbrieven en eventueel ook socialemedia-apps van je telefoon af te halen.

Opgeruimd staat…

Een flinke opruimronde door je huis maakt je leven niet alleen overzichtelijker, je kunt er ook geld mee verdienen. Ga elk kwartaal met de bezem door je bezittingen. Ga je dat boek echt nog een keer lezen of kun je er door het te verkopen op bol.com nog een tientje mee verdienen? Zet spullen die je niet meer nodig hebt op Marktplaats of verkoop je kleding via Vinted.

Korting kun je vragen

Je kunt besparen op je vaste lasten door over te stappen, maar je kunt ook bellen en om korting vragen. Als je het bedrijf opbelt, kies je voor de optie ‘opzeggen’ in het keuzemenu: vaak werken daar mensen met meer bevoegdheden om korting te kunnen geven. Leg uit dat je al een tijdje klant bent, dat je gezien hebt dat je elders goedkoper uit zou zijn en dat je dat als trouwe klant niet eerlijk vindt en besloten hebt om over te stappen. Waarschijnlijk krijg je meteen een aanbieding voor een nieuw maandbedrag of een tijdelijke korting. En zo niet, vraag erom: ‘Makkelijker dan overstappen zou het voor mij zijn om klant te blijven. Wat kun je voor me betekenen qua korting?'

Mag ik van jou?

Tegenwoordig zijn er via sociale media veel lokale groepen te vinden om spullen met buurtbewoners te delen. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap, een grasmaaier, hogedrukspuit of partytent. Kijk daar eerst eens naar voordat je iets nieuws aanschaft. Geen groep bij jou in de buurt? Maak zelf een WhatsApp- of Facebookgroep aan met de buurtbewoners. Niet alleen handig, maar ook leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

Op de app Too good to go bieden restaurants, supermarkten, bakkers en koffietentjes voor een zacht prijsje eten aan dat ze niet meer kunnen verkopen. Fijn om eten voor weinig geld te scoren én je helpt mee aan het terugdringen van voedselverspilling.

Online studiebol

Gebruik YouTube-video’s om piano te leren spelen, je schildertalent verder te ontwikkelen of tips te krijgen voor de mooiste kiekjes met je nieuwe camera. Hiermee bespaar je het geld dat je anders voor een les of cursus uit zou geven.

Zo zit je haar ook goed

Voor een verzorgde haardos ben je bij de kapper vaak een flink bedrag kwijt. Toch hoeft een knipbeurt niet zo duur te zijn. Ga eens op zoek naar een thuiskapper. Deze werken vaak tegen een lager tarief en je hoeft er de deur niet voor uit. Ook bij kappersscholen zoeken ze vaak nog modellen die voor een klein bedrag of zelfs geheel gratis worden geknipt.

Tekst | Marlies Willemze, Tara Beck

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie MargrietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden