Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

11 dingen die kinderen van nu niet begrijpen

kinderen-niet-begrijpen.jpg

Dat de technologie snel gaat, zie je pas goed als je terugkijkt in het niet zo verre verleden. Kinderen die in dit millennium zijn geboren, zullen later met weemoed terugkijken op de introductie van de iphone bijvoorbeeld. We kunnen niet voorspellen hoe snel alles gaat en welke producten die nu zo onmisbaar lijken, over een paar jaar totaal nutteloos zijn geworden. 

Ben je opgegroeid in de vorige eeuw? Dan zul je onderstaande items waarschijnlijk allemaal in huis hebben gehad. Kun je het je nu nog voorstellen?

 

Typemachine

Soms zie je er nog weleens een in een kingloopwinkel. De voorloper van de laptop is het eigenlijk. Je moest hard op de toetsen drukken en alles in één keer goed typen. Een typemachine had geen autocorrectie, je had alleen een busje Tipp-Ex op je bureau om eventuele fouten te herstellen.

11118078_S

Met de introductie van de pc en de laptop, is de typemachine snel verdwenen van de bureaus. De overgang leverde nog weleens problemen op, zoals je kunt zien in onderstaand fragment.

Walkman of cd-walkman

35818241_S

Videoband

Nu kijk je met Netflix overal en altijd je favoriete films en series, vroeger huurde je video's die je 3 dagen later weer terug moest brengen.

Nu kijk je met Netflix overal en altijd je favoriete films en series, ‘vroeger’ huurde je video’s die je drie dagen later weer moest terugbrengen.

 

Draaitelefoon

oude draaitelefoon

Met je vinger een tiencijferig nummer draaien. En niet weg kunnen bij de telefoon, omdat die nog niet draadloos was.

002 bellen

Met die ‘ouderwetse’ telefoon kon je dan wel weer bijzonder telefoonnummers draaien. Bijvoorbeeld als je je horloge gelijk wilde zetten en de precieze tijd moest weten: als je simpelweg 002 belde, kreeg je een vriendelijke mevrouw aan te telefoon die je precies vertelde hoe laat het was.  “…minuten en 30 seconden.” PIEP! “Bij de volgende toon is het 17 uur, 37 minuten, en 40 seconden.” PIEP!

Je draaide 003 voor het weer en 008 voor nummerinformatie – altijd handig wanneer je geen groot en dik  telefoonboek bij je had.

Telefoonboek en Gouden gids

Als je iemand wilde bellen en je had zijn of haar nummer niet, dan zocht je dat op in een telefoonboek. Per regio of gemeente één boek. En bedrijven vond je niet via Google, maar in de gouden gids. 

Als je iemand wilde bellen en je had zijn of haar nummer niet, zocht je dat op in een telefoonboek. Per regio of gemeente bestond er één boek. En bedrijven vond je niet via Google, maar in de Gouden gids.

Floppydisks

floppy-disks

De 3D-print van het ‘bewaar’-icoontje op je laptop!

Fotorolletjes

Dus je moest een rolletje kopen, dat in een camera stoppen en na afloop van de vakantie dágen wachten op je foto’s. En dan maar hopen dat ze gelukt waren.

iStock_000008424686_Small

Cd-mappen

CD Mappen

“Páp? Wat zijn dat voor grote mappen op zolder en waarom zitten er allemaal van die ronde schijfjes in?” Al die cd’s namen nogal wat ruimte in.

 

Casettebandjes

casettebandjes

Wachten tot je favoriete liedje op de radio kwam en deze dan opnemen. En daarna met een potlood de tape weer strak draaien…

 

100.000 stratenboek

Als kind kon ik uren turen naar alle straten in de dorpjes en steden.

Heel interessant: lekker turen naar straten in diverse dorpjes en steden. Nu nog steeds te koop op Marktplaats.

Welk item was voor jou onmisbaar in de vorige eeuw?

Ook interessant