Feiten en fabels over scheren en harsen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

10x feiten en fabels over het verwijderen van je lichaamshaar

Scheren, harsen en andere ontharingsmethoden: we hebben het er maar druk mee. Zeker in de zomer lijkt het alsof je lichaamshaar een stuk sneller groeit. Deze methoden kennen alleen ook een aantal geruchten, maar kloppen ze ook allemaal?

Een aantal experts geven het antwoord.

1. ‘Door te scheren groeit het haar donkerder en dikker terug’

Dermatoloog Michael Jacobs, een klinische universitair hoofddocent dermatologie bij Weill Cornell Medicine, legt aan Huffpost uit dat dit een mythe is die moet worden doorbroken. “Als je je scheert, trim je alleen het haar, dus het tast de haarwortel niet aan. Dikte en duisternis worden veroorzaakt door je eigen genetica.” Dermatoloog Rebecca Marcus vult daarbij aan dat scheren dus geen effect heeft op de haarfollikel, het gedeelte waar het haar wordt geproduceerd, en kan daarom geen effect hebben op de kwaliteit van het haar. Het haar kan tijdelijk dikker lijken als het terug groeit, omdat het kort is.”

Daarbij is het volgens schoonheidsspecialiste Joie Tavernise ook ergens logisch dat dit gerucht een mythe is. “Als dit waar zou zijn, zouden we de hoofden van elke kalende man scheren om zijn lokken terug te krijgen.”

2. ‘Je haar groeit sneller terug met scheren’

Volgens de experts is dit deels waar en deels niet waar, waarbij het vooral per persoon verschillend is. Als je je haar waxt, verwijder je de hele follikel van de wortel, wat een tijdje duurt om het oppervlak van je huid te bereiken zodra het terug begint te groeien. Bij scheren daarentegen heeft hergroei een voorsprong aan de oppervlakte van je huid. “De resultaten van het scheren kunnen twee tot zeven dagen aanhouden, afhankelijk van de persoon,” vertelt Jacobs. Dermatoloog Marcus vult daarbij aan dat bij harsen de haren tussen de drie tot zes weken wegblijven.

3. ‘Scheren zorgt voor ingegroeide haartjes’

Dit is een gerucht dat waar is, maar wat je ook zelf kunt voorkomen. Volgens Jacobs zijn er manieren om ingegroeide haartjes te voorkomen. “Het gebruik van een chemische exfoliator op de huid voor het scheren kan ophoping en dode huidcellen verwijderen, wat helpt om ingegroeide haartjes te voorkomen”, vertelt hij. Daarbij kan het gebruik van een geschikte scheercrème of scheergel voor en na het scheren kan ook negatieve effecten verminderen, zoals jeuk, scheerirritatie, roodheid en ingegroeide haartjes.

4. ‘Alle lichaamsdelen kun je met dezelfde methode ontharen’

Dit is niet waar. Afhankelijk van het gebied op je lichaam wat je gaat ontharen, kunt je van methode wisselen, stelt Tavernise. “Haar op de oksels en bikinilijn groeit sneller dan het haar op je gezicht, hoofd, benen en armen. Als je dit weet, zal het harsen van je oksels en bikinilijn gunstiger zijn om dit haar op afstand te houden, omdat harsen een langzamere groeisnelheid heeft dan scheren.” Volgende de schoonheidsspecialiste is scheren het gunstigst voor de benen en armen.

5. ‘Harsen vermindert je haargroei’

Hierover zijn de meningen verdeeld bij de experts. Na verloop van tijd kan harsen het haarvolume verminderen, in vergelijking met scheren. “Het haar begint minder terug te groeien en de effecten van de waxbehandeling houden langer aan”, vertelt Jacobs.

Marcus heeft deels dezelfde mening: “Hoewel waxen de haargroei kan verminderen bij sommige langdurige waxers, is dit geen gegeven. De enige manier om de haargroei permanent te verminderen, is door laser of elektrolyse.”

6. ‘Retinoïden en harsen gaan niet samen’

Voordat we ingaan op het gerucht, is het misschien belangrijk om te weten wat retinoïden precies zijn. Retinoïden is de verzamelnaam voor de groep geneesmiddelen die chemisch verwant zijn aan de vitamine A-zuur. De werkzame stof wordt voornamelijk gebruikt tegen acne, huidveroudering, hyperpigmentatie en andere soorten huidaandoeningen. Het zit soms ook in crèmes die je bij de drogist koopt, maar meestal in lagere hoeveelheden.

Dat deze groep geneesmiddelen niet samen gaan met harsen, is volgens de experts niet waar, maar je moet wel op het een en ander letten. “Als je een retinoïde gebruikt, is het belangrijk om vijf tot zeven dagen voor het harsen te stoppen met het gebruik ervan om het risico te voorkomen dat de huid samen met de was wordt verwijderd,” vertelt Marcus. Verder kun je wax gewoon gebruiken op elk lichaamsdeel waar je geen retinoïden aanbrengt.

7. ‘Harsen is beter voor gevoelige gebieden’

Dit is een feit. Jacobs: “Harsen kun je het beste op gevoelige gebieden zoals de bikinilijn en oksels, omdat het nauwkeuriger is, de kans op irritatie van de huid vermindert en de haartjes zullen minder snel ingroeien dan wanneer je de haartjes scheert.”

8. ‘Krullend haar is moeilijker veilig te verwijderen’

Dit is ook een feit. Marcus legt uit dat degenen met krullend haar vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van folliculitis, een huidaandoening waarbij de follikels ontstoken raken, dan die met steil haar. Maar waarom is dat zo?

Volgens de Mayo Clinic groeit krullend haar uit gebogen haarzakjes, dus het is die ronde vorm die het haar waarschijnlijker aanmoedigt om opnieuw in de huid te komen wanneer het terug groeit. Dit gebeurt vaker wanneer het haar wordt geschoren, omdat het scheren een scherpere haarrand creëert, waardoor het gemakkelijker wordt om de huid te doorboren.

9. ‘Scheerbultjes zijn niet te behandelen’

Dit is niet waar, want scheerbultjes zijn zeker wel te behandelen. “Voor degenen die gevoelig zijn voor scheerbultjes door ingegroeide haartjes en/of folliculitis, raad ik het gebruik van een exfoliërende pad aan om ingegroeide haartjes tijdens de hergroeifase te voorkomen,” vertelt Marcus.

Tavernise raadt ook exfoliatie aan: “De beste manier om ingegroeide haartjes te voorkomen, is door het gebied vooraf grondig te exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen die ertoe leiden dat het haar onder de huid vast komt te zitten.”

10. ‘Hoeveel lichaamshaar je hebt - en waar - maakt deel uit van je eigen persoonlijke stijl’

Helemaal waar. Je moet helemaal zelf weten wat je doet: of dat nu alles scheren is, of dat je het liever laat groeien. “Sommige mensen houden niet van hun lichaams- of gezichtshaar en willen het verwijderen, terwijl anderen het omarmen,” aldus Tavernise.

Bron | Huffpost

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden