null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

10 tips om bloed uit je kleding te krijgen

Bloed uit je kleding krijgen is zo makkelijk nog niet. Of het nou komt door bijvoorbeeld een bloedneus, kapotte knieën na een val of doorlekken tijdens je menstruatie.

Het zijn niet de makkelijkste vlekken om uit je kleren te krijgen. Maar met deze tips moet het lukken om bloed uit je kleding te krijgen, zeker als je zo snel mogelijk (binnen 24 uur) handelt:

1. Koud water

De meeste vlekken krijg je er door heet wassen makkelijk uit. Dat is niet het geval bij bloedvlekken. Door warm water stollen de eiwitten van bloed, waardoor het aan de textielvezels blijft plakken. Dit resulteert in een roestbruine kleur en is als het er eenmaal inzit moeilijk uit te krijgen. Om dezelfde reden kun je kleren met bloedvlekken beter niet in de droger doen. Koud water daarentegen lost het bloed op. Draai dus een koude was in de wasmachine, of doe het met de hand om bloed uit je kleding te krijgen.

2. Azijn

Breng flink wat witte azijn aan op de bloedvlek. Laat het vijf tot tien minuten intrekken. Dep het vervolgens met een natte, koude (hand)doek. Herhaal dit als de vlek nog niet vermindert. En gooi het kledingstuk vervolgens in de (koude!) was.

3. Zout

Week het kledingstuk drie tot vier uur lang in een teil met koud water en zout. Wrijf wat wasmiddel op de bloedvlekken en gooi het vervolgens in de was.

4. Soda

Net als koud water met zout, is koud water met soda ook een goede manier om bloedvlekken eruit te krijgen. Laat het kledingstuk net als in het water-zoutmengsel een paar uur weken, voordat je het in de wasmachine gooit.

5. Maizena

Maizena, ofwel maiszetmeel, is niet alleen handig in de keuken. Door het te mengen met koud water en voorzichtig op de bloedvlekken te deppen, red je je kledingstuk misschien. Leg het in de zon om te drogen. Zodra het droog is kun je het er vanaf vegen. Zit de vlek er nog? Doe dit trucje dan nog eens.

6. Cola

Onderschat de reinigende kracht van cola niet - niet voor niets kun je er ook de wc mee schoonmaken. Ben je voorlopig nog niet in de buurt van een wasmachine, maar kamp je wel met een bloedvlek op je shirt of broek? Pak er een fles cola bij en dompel de vlek in een bakje daarin onder.

7. Melk

Melk is goed voor elk. Ook tegen een bloedvlek. Schenk wat melk op de bloedvlek en laat het goed in de stof trekken. Dep het vervolgens met een schone doek. Herhaal dit tot de vlek wegtrekt. Doe je kledingstuk daarna in de wasmachine.

8. Ammoniak

Meng ammoniak met koud water en dep dit mengsel over de bloedvlek. Niet alleen ideaal tegen bloed-, maar ook zweetvlekken.

9. Waterstofperoxide

Deze tip werkt alleen als je meteen na het ontstaan van de bloedvlek actie onderneemt. Breng waterstofperoxide met een concentratie van drie procent direct aan op de bloedvlek. Spoel het vervolgens af met koud water en gooi het in de was.

10. Talkpoeder

Meng talkpoeder met wat water en breng het goedje aan op de bloedvlek. Als het opgedroogd is, kun je de vlek als het goed is zo wegvegen. Zo niet, probeer het dan nog eens opnieuw.

null Beeld

Met deze Braun-stoomgenerator strijk je dubbel zo snel kreukels uit je kleren. Je kunt 'm nu met vijftig procent korting in de Margriet Shop kopen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Knipmode, Reader's Digest, Good Housekeeping

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden