null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zwemmen in zee? Dit moet je doen als je in een muistroom terechtkomt

Met de hitte van de laatste tijd rukken we massaal uit naar het strand. Ook zin in een verkoelende duik in zee? Dan is het wel slim om op te passen. De Nederlandse reddingsbrigade waarschuwt zwemmers voor de zogenoemde mui. 

Heb jij ook nog nooit gehoord van een mui? De medewerkers van de reddingsbrigade vertellen wat het is. En vooral wat je wel en niet moet doen als je in zo'n muistroom terechtkomt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Wat is een mui?

Aan het strand liggen zandbanken. Tussen die zandbanken zitten geulen van tientallen meters breed, oftewel muien. Door die muien stroomt het water met een stevige kracht de open zee in. Als je in een muistroom terechtkomt, kun je met een flinke kracht worden meegetrokken.

Geen paniek

Een muistroom is niet per se gevaarlijk, maar kan het wel worden als je op zo'n moment in paniek raakt. Dus wat moet je doen als je erin belandt? Nou, in elk geval kalm blijven. En vooral niet proberen tegen de stroming in te zwemmen. Beweeg juist met de stroming mee, maar probeer er schuin uit weg te komen. Zodra de stroming minder wordt, kun je weer richting de kust zwemmen.

Laat je redden

Probeer tegelijkertijd de aandacht te trekken van de reddingsbrigade en strandgasten door te zwaaien en/of te roepen. Zwemmen put je uit. Dus een stoer reddingsteam dat je zo snel mogelijk weer veilig aan land brengt, is op dat moment eccht geen overbodige luxe.

Waarschuwingsvlaggen

Voorkomen dat je in een muistroom terechtkomt is natuurlijk het best. De reddingsbrigade waarschuwt strandgasten met borden en vlaggen. Twijfel je? Dan kun je altijd even bij een post van de brigade vragen waar je het veiligst kunt zwemmen. Bekijk zeker ook onderstaand filmpje om een nog duidelijker beeld van de muien te krijgen.

Bron | Reddingsbrigade

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden