null Beeld

Zwarte zaterdag: 5 tips voor een stressvrije autovakantie

Bericht aan alle vakantiegangers. De zwarte zaterdagen komen er weer aan. En dat betekent: honderden kilometers file op de Franse autowegen. Ben jij van plan om op 4 óf 11 augustus te vertrekken richting het zonnige Frankrijk of Spanje? Lees, vóór je de broodjes smeert en de koelbox vult, eerst even dit.

Vijf handige tips van autotrack.nl voor een stressvrije autovakantie.

Vertrek op zondag

De eerste tip ligt voor de hand, maar blijft goed om te vermelden: ga in plaats van op vrijdag of zaterdag liever op zondag de weg op om op vakantie te gaan. Met uitzondering van de zondagen ná een zwarte zaterdag, want dan werkt de drukte van de dag ervoor nog na.

Rijd niet ’s nachts

Je bent minder alert omdat je moe bent en de kans op een ongeluk is een stuk groter. Ook levert het weinig op. Ondanks het vroege vertrek, sluit je in Frankrijk gewoon achter in de rij aan. Ga dus niet in het holst van de nacht weg, maar slaap een beetje uit en koers pas rond de middag richting Frankrijk, dan is het een stuk rustiger. Zo rijd je achter de files aan en bereik je frisser én vrolijker je vakantiebestemming.

Pitstop bij een supermarché

Even een break? Pak een afrit en rijd naar een Franse supermarché. Vaak kun je daar ook tanken en vind je alles wat je nodig hebt voor een relaxte pauze: benzine, toiletten, eten. Bovendien is het een stuk goedkoper dan bij de pomp langs de snelweg, waar het hoogstwaarschijnlijk ook nog overvol is omdat zo ongeveer iedereen die op weg is naar het zonnige zuiden daar stopt.

Als een speer door de tolpoortjes

Tol betalen gaat een stuk sneller als je kiest voor afrekenen met een creditcard. Reis je vaker naar Frankrijk? Misschien is een tolbadge dan de oplossing. Bij de ANWB kost de tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal € 19,95 (voor niet-leden). Daarna betaal je € 3,- per gebruikte maand, naast de toltarieven op jouw traject. Groot voordeel: als badgehouder kun je gebruikmaken van speciale rijstroken waar je een stuk minder lang hoeft te wachten. De tol wordt automatisch verrekend en aan het eind van de maand van je rekening afgeschreven.

Maak er het beste van

Toch in de file beland? Haal even diep adem, blijf rustig en accepteer de situatie. Je kunt er niets aan veranderen, maar er wel het beste van maken. Snacks mee? Check. Drinken bij je? Check. Spelletjes of kruiswoordpuzzels in de auto? Check. Go with the flow. Hoe minder je je ergert, hoe sneller de boel weer rijdt.

Bronnen | autotrack.nl en anwb.nl

Foto | iStock

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden