null Beeld

Zwanger terwijl je honger lijdt: ‘Ik moet meer eten om gezond te bevallen, maar voedsel is er niet’

In het Afrikaanse land Mali overlijden dagelijks veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of gedurende de bevalling. Door honger, droogte en het heersende geweld komen ze vaak laat en sterk vermagerd aan in het ziekenhuis. Daardoor sterft er elke twee uur een vrouw tijdens de zwangerschap of bevalling. In Nederland zijn dat maar drie vrouwen per jaar. Het Rode Kruis sprak met Malinese vrouwen. De afgelopen twee weken deelden we de verhalen van deze vrouwen. We sluiten de reeks af met dat van Pene. 

Augurken met slagroom of een bak ijs midden in de nacht. Zomaar wat herkenbare cravings van de gemiddelde zwangere vrouw in Nederland. Terwijl sommige aanstaande moeders tijdens de zwangerschap eten voor twee, krijgt Pene uit Mali minder binnen dan één gezonde vrouw nodig heeft. Ze is negen maanden zwanger en voelt zich doodziek.

Medicijnen zijn geen oplossing

Artsen zeggen dat ze veel meer voedingswaarde binnen moet krijgen. Anders kan ze geen gezond kindje op de wereld zetten én loopt ze het risico haar zwangerschap niet te overleven. “Ik zou zo graag willen, maar meer voedsel is hier nu niet,” vertelt Pene. “Ik kom net uit het ziekenhuis. Daar was ik omdat ik me zo slecht voel. Ik hoopte dat de dokter medicijnen voor me had. Ik dacht: misschien helpt het, misschien voel ik me daarna beter. De dokter vroeg me wat ik at. Toen werd duidelijk dat medicijnen me niet kunnen helpen. De enige oplossing voor mijn probleem is meer en gevarieerd eten. Ook fruit en vlees voor de proteïne, maar geld om dat te kopen heb ik niet en door de droogte groeit er ook niets,” concludeert Pene moedeloos.

Ze is nu negen maanden zwanger en constant ziek. “Twee keer per dag eet ik maïspap. Dat is het enige wat hier nu te krijgen is. Dat eet ik ’s middags en ’s avonds. De dokter heeft gezegd dat dit niet gezond is, maar ik heb geen andere optie. Er is hier simpelweg niets anders voor mij om te eten.”

Uren lopen door de droogte

Pene woont in een dorp in een deel van Mali dat zwaar is getroffen door droogte. Het heeft er al tijden niet geregend en volgens de voorspellingen zal dat de komende maanden ook nauwelijks gebeuren. Voedselprijzen zijn gestegen en de bevolking is afhankelijk van de oogst. In de regio is het al maanden droog. “Ik weet dat ik problemen kan krijgen tijdens de bevalling doordat ik zo weinig eet. Daarom ben ik al mijn hele zwangerschap bang. Dat was ik in de eerste weken en ben ik nu nog steeds. Nu is mijn grootste angst dat ik geen vervoer kan krijgen als het zover is. Het gebeurt hier veel, dan lopen vrouwen uren naar het ziekenhuis om te bevallen. Als je moe bent tijdens de reis, rust je onder een boom. Ik ben al zwak doordat ik weinig eet, dus ik zie erg op tegen de reis naar het ziekenhuis en de bevalling.”

Elke twee uur overlijdt een vrouw in Mali door complicaties bij de zwangerschap of tijdens de bevalling. “Mijn wens voor na de bevalling? Terugkomen in mijn dorp. Dat ik gezond ben. En mijn kindje natuurlijk ook,” droomt Pene hardop.

In Mali nemen het geweld en de droogte toe. Het Rode Kruis wil meer hulp gaan geven aan zwangere vrouwen. Daarom zamelt de hulporganisatie geld in via giro 6868.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden