null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel Nederlanders hebben maag-, darm- of leverproblemen

Heb jij regelmatig last van een rommelende buik en of spijsverteringsproblemen? Dan ben je niet de enige. Ruim een kwart van alle mensen in Nederland heeft last van maag-, darm- of leverproblemen, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Onder deze problemen vallen allerlei aandoeningen, waarvan sommige relatief onschuldig zijn. Maar tegelijk is kanker aan een van de spijsverteringsorganen ook de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Allerlei aandoeningen

In 2017 werd in Nederland bij ongeveer 3,7 miljoen mensen een maag, darm of leveraandoening geconstateerd. Zestig procent van alle patiënten was vrouw. De aandoeningen varieerden in ernst. Zo werden zowel kortstondige infecties als chronische darmaandoeningen tot de groep gerekend.

Spijsvertering van levensbelang

Volgens Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is het belangrijk dat patiënten hun klachten serieus nemen en altijd naar de huisarts gaan. “Een goede werking van de spijsvertering is van levensbelang,” vertelt Tool aan het AD. De cijfers liegen er niet om. In 2007 stierven 15.000 mensen aan een aandoening die gerelateerd is aan het MDL-systeem. Het ging om tien procent van de totale sterfte. De grootste doodsoorzaak was kanker aan het spijsverteringsstelsel. Volgens de onderzoekers van het RIVM ging het daarbij vooral om darmkanker.

Toekomst

Naar verwachting stijgt het aantal patiënten de komende tien jaar met 10%. De onderzoekers stellen dat dit aantal mogelijk nog hoger ligt. Daarnaast verwachten zij dat gevallen van kanker aan het spijsverteringsstelsel toe zullen nemen met wel 25%. Deze cijfers zijn volgens her RIVM te wijten aan toenemende vergrijzing en een toenemende ongezonde voedingsstijl. Ook het toenemende aantal obesitas-patiënten ligt hieraan ten grondslag. De MLDS begint daarom deze week nog met een campagne om mensen meer bewust te maken van het belang van een gezonde spijsvertering. “Let op goede voeding, vezelrijk eten en ga bij klachten direct naar de huisarts,’’ adviseert Tool.

Lees ook

3 tekenen dat je te weinig vezels binnenkrijgt

Bron| De Maag Lever Darm Stichting, AD,

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden