null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel impact heeft mentale vermoeidheid op ons lijf

Wanneer je een kantoorbaan hebt, kun je je aan het eind van de dag soms heel vermoeid voelen. Vaak is er dan vooral sprake van mentale vermoeidheid: je hoofd is vol van allerlei informatie die je die dag hebt verwerkt. Onderzoek wijst uit, dat die mentale vermoeidheid ook effect heeft op ons lichaam.

Mentale vermoeidheid zorgt er volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel voor, dat onze hersenen moeizamer communiceren en dat heeft een grotere impact op ons lijf dan gedacht. Mentale vermoeidheid zou namelijk kunnen leiden tot slechtere fysieke prestaties.

Oncomfortabel gevoel

Uit het onderzoek blijkt dat mentale vermoeidheid er onder andere voor kan zorgen dat ons uithoudingsvermogen tijdens het sporten daalt. “Fysiek gezien, verandert er niets als we mentaal moe zijn,” zegt onderzoeker Jeroen Van Cutsem. “Er is geen veranderende hartslag, geen hogere bloeddruk en geen snellere verzuring. Toch dalen de fysieke prestaties en voelt een inspanning zwaarder aan. Dat komt vooral doordat we ons oncomfortabel voelen wanneer we gaan sporten als we mentaal moe zijn.” Hoewel er lichamelijk zichtbaar niks verandert, is het dus niet zo dat het gevoel dat je lichamelijk sneller moe bent na een mentaal zware dag, tussen de oren zit.

Hoge temperaturen

Het effect is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met andere situaties waarin we ons ongemakkelijk voelen. Bijvoorbeeld wanneer we fysieke prestaties leveren in hoge temperaturen. “Gemiddeld presteer je 37% slechter wanneer je sport bij 31 graden, dan wanneer je dat doet bij 21 graden. Maar ook hier verandert er in het lichaam zelf niets wezenlijks. Het gevoel is alleen oncomfortabel.” Opvallend genoeg blijkt er in dat opzicht geen verschil te bestaan tussen getrainde en niet-­getrainde proefpersonen.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat sporters mentale vermoeidheid kunnen bestrijden door de mond te spoelen met drankjes die cafeïne of koolhydraten bevatten. Die spoeling activeert receptoren in de mond, die de aanmaak van het gelukshormoon dopamine stimuleren. Dat leidt dan weer tot meer communicatie in het brein, waardoor je je minder vermoeid voelt en dus beter gaat presteren.

Bron| VUB, VUB Today

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden